Για τις αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1.
Ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι βασικός στόχος του υπουργείου ήταν η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί αποδίδουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα.
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατούσε στην Αθήνα, όπου εκδικάζεται περίπου το 60% των υποθέσεων της χώρας. Όπως εξήγησε, στο παρελθόν, όταν ένας πολίτης κατέθετε αγωγή, η δικάσιμος μπορούσε να προσδιοριστεί ακόμη και έπειτα από 4,5 χρόνια. Μετά τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο χρόνος αυτός έχει πλέον μειωθεί στους επτά με οκτώ μήνες. «Με τις αλλαγές που κάναμε, αν κάποιος καταθέσει σήμερα μια αγωγή, θα πάρει δικάσιμο σε επτά με οκτώ μήνες. Κερδίσαμε σχεδόν τέσσερα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώθηκε η ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης
Ο Γιώργος Φλωρίδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο της ψηφιακής μετάβασης της Δικαιοσύνης. Όπως σημείωσε, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια βάση ψηφιακών δεδομένων, η οποία θα πρέπει πλέον να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από όλους τους εμπλεκομένους. Για τον σκοπό αυτόν θα πραγματοποιηθούν εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης για δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν πλήρως τις νέες ψηφιακές υποδομές.
«Η αξιοποίηση αυτού του ψηφιακού υπόβαθρου θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες», υπογράμμισε.
«Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας στις εκλογές»
Περνώντας στο πολιτικό σκέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. «Το ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας μέχρι τις εκλογές δεν το γνωρίζω», απάντησε, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να διαθέτει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα απέναντι στις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δημιουργείται ένα παράδοξο, καθώς άλλο κόμμα εμφανίζεται δημοσκοπικά ως βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης, ενώ στη Βουλή τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει το ΠΑΣΟΚ.
Αιχμές για το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»
Ο κ. Φλωρίδης άσκησε έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου παρουσίασης των προτάσεών του, συνδέοντάς την με το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». «Περίμενα ότι ο κ. Τσίπρας, με την εμπειρία του, δεν θα επέλεγε τη Θεσσαλονίκη για να κάνει τις εξαγγελίες του. Η πόλη είναι συνδεδεμένη με το περίφημο “Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, με το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει 3 δισ. ευρώ στους πολίτες και, αντί να δώσει 3 δισ., τους πήρε 15», ανέφερε.
Σε δηκτικό τόνο πρόσθεσε: «Ας επέλεγε μια άλλη πόλη, την Καλαμάτα ή την Κομοτηνή, και ας το ονόμαζε “Πρόγραμμα της Κομοτηνής”». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους πολιτικούς του αντιπάλους είναι ότι παρουσιάζει κάθε χρόνο στη ΔΕΘ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει υλοποιηθεί μέχρι την επόμενη διοργάνωση. Όπως συμπλήρωσε, το νέο κυβερνητικό σχέδιο θα έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2030.
«Πολλή φασαρία για το τίποτα» για το ενδεχόμενο κόμματος Σαμαρά
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε: «Πολλή φασαρία για το τίποτα». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δημοσκοπικά δεδομένα, υποστήριξε όμως ότι, σύμφωνα με την εικόνα που λαμβάνει από συνομιλητές του σε ολόκληρη τη χώρα, δεν καταγράφεται κοινωνική δυναμική υπέρ ενός τέτοιου εγχειρήματος.
«Λόγω της μακράς διαδρομής μου στην πολιτική έχω φίλους σε όλη την Ελλάδα και μπορώ να συνομιλώ μαζί τους. Αυτό που μου λένε είναι ότι δεν υπάρχει ψυχή», ανέφερε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέληξε ότι θα πρέπει πρώτα να φανεί εάν ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει τελικά στη δημιουργία κόμματος και, εφόσον το κάνει, ποιος θα είναι ο πολιτικός λόγος ύπαρξής του.

