«Προφανώς το μεταναστευτικό είναι ιδεολογικό θέμα, αλλά έχει και πρακτικές συνέπειες. Εμείς λοιπόν, με την ψήφο του ελληνικού λαού ακολουθούμε την εξής μεταναστευτική πολιτική: Όποιος έρχεται παράνομα στη χώρα δεν θεωρούμε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει και η μόνη υποχρέωση της πολιτείας είναι, εάν απορριφθεί το άσυλο του, να τον επιστρέψει πίσω.
Αυτή είναι συνειδητή μας επιλογή και κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει κυρίαρχο κράτος να νομιμοποιήσει άτομα που μπήκαν παράνομα», είναι το προοίμιο με το οποίο τοποθετήθηκε πριν από λίγο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νόμιμη μετανάστευση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Θάνος Πλεύρης που τόνισε ότι «το δόγμα είναι φυλακή ή επιστροφή», για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.
Ο υπουργός παρουσίασε μάλιστα στοιχεία, για να τεκμηριώσει ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται πλέον αποδίδει, δηλαδή στοιχεία που δείχνουν ότι σημειώθηκε μείωση ροών το 2025, μετά την ψήφιση του αυστηρού πλαισίου για την παράνομη είσοδο στη χώρα.
«Αυτοί που είναι να μην πάρουν άσυλο, δεν κυκλοφορούν πλέον ελεύθεροι και πηγαίνουν σε κλειστές δομές.
Αυτοί που απορρίπτεται η αίτησή τους για άσυλο, υποχρέωση μας είναι να τους επιστρέψουμε.
Και αυτοί οι οποίοι λαμβάνουν άσυλο και τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε καθεστώς προστασίας.
Όσο εξετάζεται το αίτημα, διαχωρίζονται βάσει του προφίλ, βάσει του νόμου που ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο, και επιπλέον αυτοί που θα τους απορριφθεί το άσυλο, αν αρνηθούν την οικειοθελή επιστροφή τους, θα περάσουν ποινικό δικαστήριο, θα τους επιβληθεί ποινή και ο μόνος τρόπος να μην εκτελεστεί η ποινή, θα είναι να επιστρέψουν”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και σημείωσε ότι η Ελλάδα μαζί με τέσσερις ακόμα χώρες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Αυστρία, έχει ανοίξει τη συζήτηση για Κέντρο Επιστροφής σε χώρα εκτός ΕΕ, ενδεχομένως σε χώρα της Αφρικής.
Με βάση λοιπόν το πλαίσιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις ήταν 13.000 λιγότερες, όλες το τελευταίο πεντάμηνο που εφαρμόζονται τα σκληρά μέτρα.
“Ήταν λοιπόν μια συνειδητή επιλογή που οδήγησε σε μείωση 21% των ροών, 40% το τελευταίο πεντάμηνο και 21% στο σύνολο του έτους”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
“Μην σοκάρεστε. Τα σύνορα φυλάσσονται. Και είναι ντροπή εδώ μέσα που ακούγονται φωνές, σε βάρος των ανδρών και γυναικών του ελληνικού Λιμενικού.
Το ελληνικό Λιμενικό δίνει κάθε μέρα μάχη στα σύνορα, απέναντι στους διακινητές και είναι αυτοί που σώζουν κόσμο και δεν σώζουν κόσμο οι επαγγελματίες ανθρωπιστές”, είπε ο Θάνος Πλεύρης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός είπε ότι για όσους βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, περίπου 800.000 άτομα εκ των οποίων περίπου 200.000 βρίσκονται σε καθεστώς ταλαιπωρίας, επειδή καθυστερεί η διοίκηση να τους ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανανέωσης της άδειας διαμονής τους, με τις τιθέμενες διατάξεις, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε πλέον την καθυστέρηση να την χρεώνεται η διοίκηση και η άδεια που θα δίνεται θα έχει μίνιμουμ διάρκεια 2 έτη.
Μέριμνα υπάρχει και για την τάχιστη αυτόματη ανανέωση των “ασφαλών αδειών” για άτομα που είναι στον ίδιο εργοδότη και δεν έχουν απασχολήσει τη δικαιοσύνη.
Επίσης, άτομα άνω των 65 ετών που δεν συμπλήρωναν συντάξιμα χρόνια και έπρεπε να φύγουν, ενώ τα παιδιά τους έχουν άδεια διαμονής ή μπορεί να έχουν ακόμα και ιθαγένεια, θα τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν, αλλά “θα μείνουν χωρίς όμως να επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα”.
Σε σχέση με τις μετακλήσεις, κ. Πλεύρης είπε ότι οι ρυθμίσεις λύνουν μεγάλα προβλήματα για να καλυφθούν ανάγκες σε τομείς, όπως ο αγροτικός τομέας, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η κατασκευή.
“Για τα μεγάλα έργα δίνουμε δυνατότητα να γίνεται πιο γρήγορα η μετάκληση, δίνουμε ειδικές άδειες, όπως η tech visa και talent visa, ώστε να αποκτήσουμε και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό και παράλληλα δίνουμε την ευκαιρία, σε όσους θέλουν να φοιτήσουν στη χώρα. Απλοποιούμε διαδικασίες συνεπώς”, είπε ο υπουργός.
Για όσους δικαιούνται άσυλο, ο κ. Πλεύρης είπε ότι οι ίδιοι θα δηλώνουν σε ποιον τομέα θέλουν να απορροφηθούν, θα καταρτίζονται επαγγελματικά και θα συνδέονται με την εργασία, διότι “το να παίρνεις άσυλο, δεν σημαίνει ότι θα ζεις σε βάρος του ευρωπαίου και του Έλληνα φορολογούμενου.
Παίρνεις άσυλο γιατί κινδύνευες κάπου και όταν πάψεις να κινδυνεύεις, πρέπει να γυρίσεις πίσω.
Συνεπώς, με το που πάρεις άσυλο, θα έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις μια δεξιότητα, να μάθεις στοιχειώδη ελληνικά και θα τους πούμε ‘αυτές είναι οι δυνατότητες να εργαστείς αλλιώς, σήκω και φύγε.
Δεν θα σε ταϊζουν ούτε οι Έλληνες, ούτε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι’ “.

