ΑρχικήΚόσμοςΑμερικανικές Εκλογές: Τι ώρα θα μάθουμε στην Ελλάδα τα αποτελέσματα

Αμερικανικές Εκλογές: Τι ώρα θα μάθουμε στην Ελλάδα τα αποτελέσματα

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει φέτος η πρόωρη ψήφος στις αμερικανικές εκλογές: Ήδη 98 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 θα είναι οι πρώτες στην ιστορία των ΗΠΑ, κατά τις οποίες περισσότερες ψήφοι θα έχουν κατατεθεί πριν την ημέρα των εκλογών παρά κατά τη διάρκειά της.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών: Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν νωρίτερα από το συνηθισμένο σε ορισμένες περιοχές – αλλά και πολύ αργότερα σε άλλες.

Ένα τρομερό νέο κορωνοϊού θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καθυστερήσεις, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη προχωρήσει σε αβάσιμες καταγγελίες για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου. Απρόβλεπτες ενέργειες την ημέρα των εκλογών από τον Τραμπ ή τους υποστηρικτές του θα μπορούσαν επίσης να διαταράξουν τη διαδικασία.

Όπως και να έχει το πιθανότερο είναι πως φέτος δεν θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νικητής μέχρι τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα ΗΠΑ) της Τρίτης. Εκτός αν κάποιος από τους δύο υποψηφίους καταφέρει αποφασιστικές νίκες στις αμφίρροπες πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας που αξίζουν την προσοχή μας:

1 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Οι πρώτες κάλπες που θα κλείσουν είναι εκείνες του Κεντάκι και της Ιντιάνα, που βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τις υπόλοιπες πολιτείες. Μάλιστα μια κομητεία της Ιντιάνα, η Βίγκο, είναι γνωστή για το ότι πάντα ψηφίζει κατά πλειοψηφία τον νικητή των προεδρικών εκλογών από το 1956. Ωστόσο, η Ιντιάνα είναι γνωστή εκτός από τα γρήγορα αυτοκίνητα και για τις καθυστερήσεις στην καταμέτρηση ψήφων.

2 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Φλόριντα κλείνουν τις κάλπες τους στις 2 πμ (ώρα Ελλάδας) . 

Η Φλόριντα κατά κανόνα αποδεικνύεται γρήγορη στην καταμέτρηση, δίνοντας στους παρατηρητές την ευκαιρία να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των κομητειών με εκείνα του 2016 – μια πολύ καλή ένδειξη για το τελικό αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για μια πολιτεία με ιδιαίτερη σημασία. 

Όσον αφορά τη Τζόρτζια, το παραδοσιακό «καταφύγιο» των Ρεπουμπλικάνων φέτος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει στραφεί στον Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ενώ οι δημοσκοπήσεις της Τζόρτζια κλείνουν τότε, ακόμη και αν ο Τραμπ φανεί να έχει το προβάδισμα, τίποτα δεν θα έχει κριθεί πριν να ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση της – Δημοκρατικής – Ατλάντα.

2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Η Βόρεια Καρολίνα επίσης αναμένεται να βγάλει από νωρίς τα πρώτα αποτελέσματα – η Βόρεια Καρολίνα συνήθως αναφέρει πρώτη τα αποτελέσματα της πρόωρης ψήφου, ενώ το Οχάιο είχε ολόκληρες εβδομάδες για να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Όμως και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή, αφού η πρόωρη ψήφος είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των Δημοκρατικών, και η μια πρώτη εντύπωση νίκης του Μπάιντεν ενδέχεται να αποδειχθεί ψευδής. 

Στην Βόρεια Καρολίνα, οι Δημοκρατικοί δεν ελπίζουν μόνο στην προεδρία, αλλά και σε μια υπέρ τους ανατροπή των ισορροπιών στη Γερουσία. 

Το Οχάιο ενδέχεται να μας προσφέρει την αγωνία που περιμένουμε από τη βραδιά των αμερικανικών εκλογών: Αν τα αποτελέσματα κρίνονται σε ελάχιστη διαφορά, το Κλίβελαντ, που συνήθως καθυστερεί στην καταμέτρηση ψήφοι θα μπορούσε να κάνουν τον αγώνα να φαίνεται πιο έντονο, κοιτάζοντας το ξανά και ξανά.

3 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Δύο πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Τέξας, θα κλείσουν αυτή την ώρα ορισμένα από τα εκλογικά κέντρα τους (τα υπόλοιπα στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Αν ο Μπάιντεν φανεί να τα πηγαίνει καλά στο Τέξας, θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Όμως στο Μίσιγκαν, την Αλαμπάμα και το Μέιν, ίσως να είναι οι Δημοκρατικοί και όχι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που κινδυνεύουν να χάσουν την επανεκλογή τους.

Αυτή την ώρα θα κλείσουν οι κάλπες και στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσιλβάνια – όμως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενδέχεται να χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αυξάνοντας και τις πιθανότητες για μια ψευδή ανακοίνωση, «κόκκινο αντικατοπτρισμό» νίκης εκ μέρους του Τραμπ.

4 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αυτή την ώρα περίπου μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την Αριζόνα, που είναι επίσης γνωστή για την ταχύτητά της στην καταμέτρηση.

Αξίζει, όμως, να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν, οι πρώτοι αριθμοί που είχαν ανακοινωθεί παρέπεμπαν σε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων που δεν ήρθε ποτέ. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο; Αν ο Μπάιντεν κερδίσει την Αριζόνα και ο Τραμπ την Πενσιλβάνια, ενδέχεται να καταλήξουν να έχουν με το μέρος τους τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων (269-269).

Κολοράντο, Νιου Μέξικο, Όμαχα, Νεμπράσκα και Ουισκόνσιν επίσης πρόκειται να ξεκινήσουν την καταμέτρηση στις 4 το πρωί. Το Ουισκόνσιν αναμένεται αρχικά να δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει προβλήματα τεράστιων ουρών αλλά και ντροπιαστικές ενέργειες προς ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ή με μειονοτική καταγωγή από υποστηρικτές του Τραμπ.

5 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γιούτα, Νεβάδα και Αϊόβα αρχίζουν να μετρούν στις 5 πμ ώρα Ελλάδας. 

Στην Γιούτα, το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι το προβάδισμα του Τραμπ. 

Η Νεβάδα επίσης αναμένεται δύσκολη για τον Μπάιντεν, ενώ η Αϊόβα ίσως επιστρέψει φέτος στα χέρια των Δημοκρατικών. Αν συμβεί το τελευταίο, τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για τον Τραμπ. Όμως, δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε σχετικά συμπεράσματα, αφού πρόκειται για μια πολιτεία που έχει συνηθίσει τους αναλυτές σε εκπλήξεις στην εκπνοή της καταμέτρησης.

6 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Οι κάλπες κλείνουν και στη Δύση (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη). Αν ο αγώνας το δύο υποψηφίων δεν έχει  ήδη κλείσει αυτές οι πολιτείες θα προσφέρουν το τελικό αποτέλεσμα. 

8 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Ακόμη και όσοι δεν ξενυχτήσουν μέχρι την ανακήρυξη του νέου προέδρου, θα μπορέσουν να δουν τις κάλπες της Αλάσκα να κλείνουν. Ήδη, πάντως, η μια πολιτεία μετά την άλλη θα έχει αποκαλύψει μεγάλο μέρος των μυστικών της – ίσως και το πώς θα μοιάζει το μέλλον του πλανήτη.

-100 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει πριν το άνοιγμα της κάλπης.

-Παντού υπάρχουν ουρές από ψηφοφόρους οι οποίες γίνονται μεγαλύτερες αφού πρέπει να τηρούνται και οι αποστάσεις λόγω κορονοϊού.

-Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη στις Πολιτείες κλειδιά όπως ονομάζονται και είναι η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Αριζόνα.

-Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε βέβαιος στο Fox News ότι θα πάρει 306 εκλέκτορες όπως και το 2016.

-Είπε ακόμα ότι θα ήταν τρομερό για τους Αμερικανούς αν γίνει Πρόεδρος η Καμάλα Χάρις.

-Ο Πρόεδρος θα περάσει την ημέρα του στην Ουάσινγκτον και μάλιστα θα κάνει και πάρτι παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στον Λευκό Οίκο με δεκάδες καλεσμένους.

-Ο Τζο Μπάιντεν πήγε στην εκκλησία το πρωί και μάλιστα επισκέφθηκε τους τάφους της πρώην γυναίκας του και του γιού του.

-Θα περάσει την υπόλοιπη μέρα στην Πενσυλβάνια και το Ντέλαγουερ.

Πηγή: Guardian