ΑρχικήΚόσμοςΑμερικανική Δημοκρατία: Θλίψη και ελπίδα

Αμερικανική Δημοκρατία: Θλίψη και ελπίδα

Λέγεται συχνά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η παλαιότερη και ισχυρότερη δημοκρατία στον κόσμο. Χωρίς την αποφασιστική υποστήριξή τους, η Ευρώπη δεν θα κατάφερνε να νικήσει τους δαίμονες του ολοκληρωτισμού, είτε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είτε στον Ψυχρό Πόλεμο.
Η σημασία της επιτυχίας της αμερικανικής δημοκρατίας για τη δημοκρατία παγκοσμίως δύσκολα μπορεί να υποτιμηθεί.
Η Ελλάδα περιβάλλεται από αυταρχικά ή προβληματικά καθεστώτα. Συχνά, ο αυταρχισμός στο εσωτερικό τροφοδοτεί τον αναθεωρητισμό στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας σήμερα. Έχει, λοιπόν, σημασία το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, χωρίς την υποστήριξη των οποίων ο λόγος περί δημοκρατίας και δικαιωμάτων παγκοσμίως αποδυναμώνεται.
Κανείς στο πρόσφατο παρελθόν δεν προσπάθησε να τραυματίσει την αμερικανική δημοκρατία όσο ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου δεν είναι απλώς μια ακόμα παράσταση πολιτικού θεάτρου. Έχει διχάσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και έχει παρασύρει εκατομμύρια Αμερικάνων να αμφισβητούν, χωρίς απόδειξη, την εγκυρότητα των εκλογών τους.

Οι αντίπαλοι της Αμερικής, στη Μόσχα ή στο Πεκίνο, δεν θα μπορούσαν να τα είχαν καταφέρει καλύτερα. Το ερώτημα είναι τι επίδραση θα έχει αυτή η συμπεριφορά του Τραμπ στις κρίσιμες εκλογές στην Τζόρτζια σήμερα, για την εκλογή δυο γερουσιαστών, που θα κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Πόσο θα βλάψει τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους η λυσσαλέα επίθεση του Τραμπ εναντίον του Ρεπουμπλικάνου Κυβερνήτη και του Γραμματέα της πολιτείας, οι οποίοι, προς τιμή τους, αρνήθηκαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα και “να βρουν τις 11000 έξτρα ψήφους” υπέρ του Τραμπ, όπως τους ζήτησε;
Η Τζόρτζια ίσως αποδειχθεί η νέμεση του τραμπισμού. Η νότια πολιτεία με τη μεγάλη ανάπτυξη, που αφήνει πίσω της τους “σκελετούς” του παλιού νότου, ψήφισε Μπάιντεν. Η νίκη του οφείλεται κατεξοχήν σε μια γυναίκα, τη Stacey Abrams που οργάνωσε την εγγραφή εκατοντάδων χιλιάδων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν και σήμερα, αυτό θα αποτελεί μια ιστορική ανατροπή. Και η Abrams, αυτή η Αφρο-Αμερικάνα γυναίκα, θα είναι ο πραγματικός νικητής του Τραμπ, περισσότερο και από τον Μπάιντεν.

Κλείνοντας, θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους, σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες, όπως η Τζόρτζια, που παρά τις πιέσεις, έκαναν το καθήκον τους. Εν τέλει, η δημοκρατία πέρα από τους θεσμούς βασίζεται στο ήθος των λειτουργών της.
Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ