ΑρχικήΚόσμος«Απλησίαστα» τα αυγά: Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί - Γιατί συμβαίνει αυτό

«Απλησίαστα» τα αυγά: Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί – Γιατί συμβαίνει αυτό

Οι τιμές των αυγών έχουν εκτοξευθεί, καθώς η γρίπη των πτηνών αναγκάζει τους αγρότες να σφάζουν εκατομμύρια κοτόπουλα το μήνα.

Η αρχή έγινε από το καλοκαίρι του 2023, όταν υπερδιπλασιάστηκαν οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ, ενώ όπως όλα δείχνουν, η κρίση θα συνεχιστεί, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης καθώς πλησιάζει το Πάσχα.

Τον Δεκέμβριο η μέση τιμή ανά ντουζίνα σε εθνικό επίπεδο έφτασε τα 4,15 δολάρια τον Δεκέμβριο και παρολ’ αυτά, δεν αποτελεί ένα τόσο υψηλό ποσοστό, αν θυμηθεί κανείς το ρεκόρ των 4,82 δολαρίων που σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια.

Παρολ΄ αυτά, το Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμα 20% φέτος, με τους καταναλωτές σε ορισμένες περιοχές της χώρας να πληρώνουν ήδη τα αυτά υπερδιπλάσια από τη μέση τιμή, ή χειρότερα, να βρίσκουν άδεια ράφια στα τοπικά παντοπωλεία τους. Την ίδια ώρα, οι βιολογικές ποικιλίες και τα αυγά ελευθέρας βοσκής είναι ακόμα πιο ακριβά.

Ορισμένα παντοπωλεία έχουν επιβάλλει από μόνα τους πλαφόν, αφού καθορίζουν ακόμη και πόσα αυγά μπορούν να αγοράσουν οι αγοραστές.

«Είναι απλώς ληστεία», λέει ο Σέιτζ Μιλς, κάτοικος της Μινεάπολης, ο οποίος αγόρασε αυγά για να φτιάξει μια τούρτα γενεθλίων την περασμένη εβδομάδα. «Τα αυγά ήταν βασική τροφή για εμάς, αλλά τώρα ξέρετε, μπορεί κάλλιστα να βγείτε έξω για φαγητό».

Η γρίπη των πτηνών 

Το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών που ξεκίνησε το 2022 είναι ο κύριος λόγος που οι τιμές των αυγών αυξάνονται τόσο πολύ, καθώς κάθε φορά που ο ιός εντοπίζεται σε μια φάρμα πουλερικών, ολόκληρο το κοπάδι σφάζεται για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Εύκολα κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι με τις τεράστιες φάρμες, που φιλοξενούν συνήθως περισσότερα από 1 εκατομμύριο κοτόπουλα, λίγες μόνο μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν περιορισμό της προσφοράς.

Επιπλέον, στη συνέχεια χρειάζονται μήνες για να απορρίψει κανείς όλα τα πτώματα, να απολυμάνει τους αχυρώνες και να φέρει νέα πουλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της τρέχουσας επιδημίας, περισσότερα από 145 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά έχουν σφαγιαστεί, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να είναι κοτόπουλα που γεννούν αυγά.

Ακόμα, οι νόμοι για τα αυγά χωρίς κλουβιά σε 10 πολιτείες μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες διακοπές εφοδιασμού και αυξήσεις τιμών. Οι νόμοι ορίζουν ελάχιστο χώρο για κοτόπουλα ή απαιτήσεις χωρίς κλωβούς για τις όρνιθες που γεννούν αυγά και έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Καλιφόρνια, τη Μασαχουσέτη, τη Νεβάδα, την Ουάσιγκτον, το Όρεγκον, το Κολοράντο και το Μίσιγκαν.

Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται κυρίως από άγρια ​​πτηνά, καθώς μεταναστεύουν. Ενώ είναι θανατηφόρα για μια ποικιλία ζώων, αυτά τα είδη μπορούν γενικά να το μεταφέρουν χωρίς να αρρωστήσουν, γεγονός που δίνει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να ευδοκιμήσει.

Ο εν λόγω ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω περιττωμάτων ή οποιασδήποτε αλληλεπίδρασης μεταξύ πουλερικών που εκτρέφονται σε φάρμα και άγριων πτηνών. Ακόμα εντοπίζεται εύκολα σε μια φάρμα με τις μπότες κάποιου ή με όχημα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κρούσματα, η επιδημία που ξεκίνησε το 2022 δεν έσβησε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ο ιός βρήκε έναν άλλο νέο ξενιστή, όταν τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή άρχισαν να αρρωσταίνουν τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός το οποίο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τον ιό να παραμείνει και να εξαπλωθεί και σε αντίθεση με τα πουλερικά, τα βοοειδή δεν σφάζονται όταν αρρωσταίνουν, επειδή σπάνια πεθαίνουν από τη γρίπη των πτηνών.

Οι αγρότες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πτηνοτροφείων, που εγκατέστησαν πλυντήρια φορτηγών για να απολυμάνουν τα οχήματα, που εισέρχονται στην ιδιοκτησία τους, ενώ επιπλέον απαιτούν από τους εργαζόμενους να κάνουν ντους και να αλλάζουν ρούχα πριν μπουν μέσα σε έναν αχυρώνα.

Έχουν επίσης επενδύσει σε διπλά σετ εργαλείων, έτσι ώστε τίποτα που χρησιμοποιείται σε έναν αχυρώνα να μην μοιράζεται. Αρκετοί είναι και οι πτηνοτρόφοι, που έχουν επενδύσει ακόμη και σε λέιζερ που εκτοξεύουν δέσμες πράσινου φωτός για να αποθαρρύνουν τις πάπιες και τις χήνες να προσγειωθούν.

Με τη σειρά τους, οι γαλακτοπαραγωγοί απομονώνουν τυχόν άρρωστα βοοειδή και κάνουν πρόσθετες δοκιμές πριν μεταφέρουν τα ζώα από το αγρόκτημα, ειδικά εάν υπάρχει κοντινό κρούσμα ή εάν οι αγελάδες στέλνονται σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος. Η κυβέρνηση δοκιμάζει επίσης το γάλα.

Ίσως βοηθήσουν την κατάσταση τα μελλοντικά εμβόλια, κάτι το οποίο ωστόσο δεν είναι πρακτικό, καθώς θα πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια κοτόπουλα, ενώ άλλες χώρες μπορεί να αρνηθούν να αγοράσουν κρέας από εμβολιασμένα πτηνά.