ΑρχικήΚόσμοςΑπόφαση-σταθμός: 200 χώρες συμφώνησαν για το τέλος των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου

Απόφαση-σταθμός: 200 χώρες συμφώνησαν για το τέλος των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου

Μόλις λίγες δεκαετίες ζωής απομένουν στα θερμικά μοτέρ των ΙΧ όπως απορρέει από τη συμφωνία της COP28 για εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Ορόσημο χαρακτηρίζεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι μεταξύ περίπου 200 χωρών για τη μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Μετά από δύο εβδομάδες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές και αυτούς που χαράσσουν πολιτική ότι πλέον ο κόσμος είναι αποφασισμένος να διαρρήξει τους δεσμούς του με τα ορυκτά καύσιμα, και να στραφεί σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις που θα «φρενάρουν» την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει «τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο… ώστε να επιτευχθεί ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050».

Παράλληλα, ζητάται να τριπλασιαστεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030, να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για τον μετριασμό της χρήσης άνθρακα, και την ανάπτυξη συναφών τεχνολογιών, όπως αυτών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα από βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από αυτή την πηγή ενέργειας.

Η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 συνεπάγεται το τέλος των ορυκτών καυσίμων, άρα και των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου που επί δεκαετίες δίνουν ζωή στα αυτοκίνητά μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα συμβατικά ΙΧ έχουν ήδη αρχίσει να παραδίδουν τη σκυτάλη στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για την προώθηση των οποίων πολλές χώρες ανά τον κόσμο παρέχουν σημαντικά κίνητρα.

Παράλληλα, η ΕΕ έχει εγκρίνει το πιστοποιητικό θανάτου των καινούργιων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ορίζοντας ότι από το 2035 θα πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά καινούργια αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά.

Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να πωλούνται και να κυκλοφορούν, αλλά από το 2050 και μετά, ίσως δεν θα υπάρχουν… καύσιμα προκειμένου να ανεφοδιαστούν.

Όπως, ωστόσο, δήλωσε μετά τη συμφωνία ο πρόεδρος της COP28, σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, «Είμαστε αυτά που πράττουμε και όχι όσα λέμε». Επομένως, η επιτυχία της συμφωνίας για τη μετάβαση προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων θα κριθεί από το κατά πόσο θα εφαρμοστεί.