ΑρχικήΚόσμοςAxios: Ο «μυστικός» θαλάσσιος διάδρομος των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ -...

Axios: Ο «μυστικός» θαλάσσιος διάδρομος των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ – Πώς βγαίνουν έως 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα

Έναν ειδικά οργανωμένο θαλάσσιο διάδρομο στα Στενά του Ορμούζ έχουν δημιουργήσει αθόρυβα οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας σε δεκάδες πετρελαιοφόρα να εισέρχονται και να εξέρχονται καθημερινά από τον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες και, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, έχει συμβάλει στη διατήρηση των ροών πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές, παρά την πολεμική σύγκρουση και την ένταση με το Ιράν.

Κάθε βράδυ, περίπου 15 έως 20 πετρελαιοφόρα διέρχονται από έναν νότιο θαλάσσιο δίαυλο κατά μήκος των ακτών του Ομάν. Μέσω αυτής της διαδρομής μεταφέρονται πλέον εκτός του Περσικού Κόλπου περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο μισό των προπολεμικών ροών.

Ο αμερικανικός «διάδρομος» στον Ορμούζ

Η επιχείρηση δεν αφορά μόνο τη συνοδεία πλοίων που έχουν ήδη φορτωθεί με πετρέλαιο. Οι αμερικανικές δυνάμεις συντονίζουν επίσης τη διέλευση άδειων πετρελαιοφόρων που εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο από την Αραβική Θάλασσα, παραλαμβάνουν φορτία από τις χώρες της περιοχής και στη συνέχεια επιστρέφουν μέσω των Στενών προς τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Τα πλοία κινούνται σε οργανωμένες ομάδες και σε συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του αμερικανικού στρατού και χρησιμοποιώντας τη νότια λωρίδα των Στενών.

Παράλληλα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί για την προστασία των πετρελαιοφόρων από ενδεχόμενες επιθέσεις με ιρανικά drones και πυραύλους κρουζ.

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει άμεσα την επιχείρηση υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον «ελέγχει τη νότια λωρίδα των Στενών του Ορμούζ», υποστηρίζοντας ότι, παρά τις προσπάθειες των Φρουρών της Επανάστασης να προκαλέσουν προβλήματα, το Ιράν δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της θαλάσσιας οδού.

Επιχείρηση με επίκεντρο το Φορτ Μπραγκ

Ο συντονισμός της επιχείρησης γίνεται από ειδική δύναμη του αμερικανικού στρατού, η οποία διοικείται από το αρχηγείο στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας.

Η αμερικανική πλευρά βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους περιφερειακούς συμμάχους της στον Κόλπο, καταγράφοντας τόσο τα πετρελαιοφόρα που εξέρχονται από τον Περσικό Κόλπο όσο και τα άδεια πλοία που κατευθύνονται προς την περιοχή για να παραλάβουν νέα φορτία.

Στόχος είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών εξαγωγών σε λειτουργία, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές του αργού.

Τα αμερικανικά πλήγματα και η «τύφλωση» των ιρανικών δυνάμεων

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η επιχείρηση κατέστη δυνατή μετά την εκστρατεία της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ιρανικά συστήματα ραντάρ και θαλάσσιας επιτήρησης.

Ως αποτέλεσμα, οι ιρανικές δυνάμεις φέρεται να έχουν πλέον περιορισμένη εικόνα για την κίνηση των πλοίων στη νότια πλευρά των Στενών.

Η επιτήρηση βασίζεται σε όσα ραντάρ έχουν αποκατασταθεί, αλλά και σε μικρά ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ιρανική πλευρά δεν έχει πλήρη εικόνα της ναυτικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιεί drones και πυραύλους κρουζ εναντίον ευρύτερων περιοχών όπου υπολογίζει ότι μπορεί να βρίσκονται πλοία.

Παρά τις επιθέσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναχαιτίσει αρκετά από τα ιρανικά όπλα. Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, μόνο αυτή την εβδομάδα καταρρίφθηκαν οκτώ ιρανικά drones και δύο πύραυλοι κρουζ.

Έως και 20 εκατ. βαρέλια σε μία νύχτα

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι πετρελαϊκές ροές μέσω του Ορμούζ αυξάνονται σταδιακά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 15 έως 20 πετρελαιοφόρα φέρεται να περνούν κάθε βράδυ από τον νότιο διάδρομο, με τις ημερήσιες εξαγωγές να πλησιάζουν πλέον τα 10 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ποσότητες που μεταφέρθηκαν εκτός του Κόλπου μέσα σε μία νύχτα έφτασαν τα 15 έως 20 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, καθώς το κλείσιμο ή η σοβαρή διατάραξη των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Τραμπ: «Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου βγαίνουν από τον Ορμούζ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε στο Axios ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον Περσικό Κόλπο.

«Τεράστια ποσότητα πετρελαίου βγαίνει από τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

«Χάνουν χρόνο. Είναι χάσιμο χρόνου να διαπραγματεύεσαι μαζί τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει στρατιωτικές δυνατότητες, αλλά έχει υποστεί σημαντική αποδυνάμωση.

Έτσι, ενώ οι διπλωματικές επαφές παραμένουν παγωμένες, οι ΗΠΑ επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτή μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες του πλανήτη, με έναν θαλάσσιο διάδρομο που μέχρι σήμερα παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ