Αύξηση 20% στο φυσικό αέριο μετά τη διακοπή παροχής της Gazprom σε Βουλγαρία-Πολωνία

9 mins read

Ραγδαία είναι η άνοδος της τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Gazprom για διακοπή παροχής σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Bulgargaz και την πολωνική PGNiG λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια, ανέφερε ο Ρώσος παραγωγός φυσικού αερίου σε ανακοίνωσή του πριν από λίγη ώρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24%, στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και εβδομάδες η Μόσχα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάσσει την πληρωμή από «μη φιλικούς» αγοραστές στο ρωσικό νόμισμα και το μπλοκ να λέει ότι η απαίτηση αυτή αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων. Η Πολωνία έχει ασκήσει ιδιαίτερα έντονη κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κίνηση της Ρωσίας δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση, καθώς η Πολωνία και η Βουλγαρία θα πρέπει να αγοράσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις ροές, σύμφωνα με την Jefferies Group LLC. Οι παραγγελίες για αέριο που ρέει από τη Γερμανία προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal-Europe αυξήθηκαν κάθετα την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου Gascade.

Facebook Comments