ΑρχικήΚόσμοςΑυξήθηκε ο πληθυσμός της ΕΕ λόγω της μετανάστευσης - Έφτασε τα 450...

Αυξήθηκε ο πληθυσμός της ΕΕ λόγω της μετανάστευσης – Έφτασε τα 450 εκατ. άτομα

Η μετανάστευση προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώθησε τον συνολικό πληθυσμό της σε νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 450,4 εκατομμύρια άτομα το περασμένο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Από το 2012, η ΕΕ καταγράφει περισσότερους θανάτους από ό,τι γεννήσεις ετησίως, καθιστώντας τη μετανάστευση τον μοναδικό παράγοντα αύξησης του πληθυσμού.

Η τάση αυτή υπογραμμίζει τη δημογραφική πρόκληση στην Ευρώπη καθώς ο γηράσκων πληθυσμός και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας επιβαρύνουν τα συστήματα πρόνοιας και δημιουργούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Το μπλοκ πρόσθεσε 1,07 εκατομμύρια κατοίκους το 2024 με τη θετική καθαρή μετανάστευση 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων να εξισορροπεί μια φυσική μείωση του πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίου καθώς οι θάνατοι (4,82 εκατ) συνεχίζουν να ξεπερνούν αριθμητικά τις γεννήσεις (3,56 εκατ).

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία παραμένουν οι πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ αναλογώντας σε σχεδόν τον μισό από τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ με 47%.

Παρότι 19 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξήσεις στον πληθυσμό τους το 2024, οκτώ σημείωσαν μείωση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης–19 ανά 1.000 άνθρωποι–κατέγραψε η Μάλτα και ακολουθεί η Ιρλανδία (16,3) και το Λουξεμβούργο (14,7).

Μεταξύ των χωρών με μειούμενο πληθυσμό η Λετονία σημείωσε την πιο απότομη μείωση (-9,9) και ακολουθεί η Ουγγαρία (-4,7) και η Πολωνία με την Εσθονία (από -3,4 η καθεμιά).

Ο πληθυσμός του μπλοκ έχει αυξηθεί από 354,5 εκατομμύρια που ήταν το 1960 παρότι τα ποσοστά αύξησης έχουν μειωθεί σημαντικά, από 3 εκατομμύρια ετησίως στη δεκαετία του 1960 σε 0,9 εκατομμύρια στη διάρκεια της περιόδου 2005-2024.

Η παρατηρηθείσα ανάπτυξη του πληθυσμού μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στις αυξανόμενες μεταναστευτικές κινήσεις στην εποχή μετά την COVID-19, αναφέρει ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, της Eurostat.

Ο πληθυσμός στις 27 χώρες μέλη μειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του Covid19.

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους εν μέσω της δημόσιας ανησυχίας για τη μετανάστευση παρότι οι παράτυπες συνοριακές διασχίσεις μειώθηκαν κατά 38% το 2024, στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά το 2021.

Το Βέλγιο, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία εισήγαγαν όλες προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους κατά τον περασμένο 1,5 χρόνο επιβαρύνοντας τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν.

Η ΕΕ εξάλλου εφάρμοσε ένα αναθεωρημένο σύστημα μετανάστευσης τον περασμένο χρόνο με στόχο τη μείωση των παράτυπων αφίξεων και την επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου.