ΑρχικήΚόσμοςBBC: Ανάλυση των στοιχείων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Al Ahli, στη...

BBC: Ανάλυση των στοιχείων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Al Ahli, στη Γάζα- Συμπεράσματα

Το BBC προσπάθησε να κάνει μια πρώτη ανάλυση για την πολύνεκρη έκρηξη στο κατάμεστο νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας. 

Σε ανάλυσή του με τίτλο “Νοσοκομείο της Γάζας: Τι μας λένε βίντεο, εικόνες και άλλα στοιχεία για την έκρηξη στο νοσοκομείο Al Ahli“, διαπιστώνει ότι οι ι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν αμέσως το Ισραήλ, λέγοντας ότι η  αεροπορική επιδρομή ήταν σκόπιμη. Το Ισραήλ από την πλευρά του  αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, “Το BBC Verify προσπαθεί να διαλευκάνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό – εξετάζοντας βίντεο, στατικές εικόνες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών. Επιπλέον, ένας δημοσιογράφος του BBC βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης αν και υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές στο Ισραήλ και τη Γάζα δίνουν εντελώς διαφορετικές εκδοχές για μια έκρηξη. Εξετάζουμε επίσης τους διάφορους ισχυρισμούς και δηλώσεις τους.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ 

Σύμφωνα με το BBC, “η έκρηξη στο νοσοκομείο συνέβη γύρω στις 19:00 τοπική ώρα την Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα, ήταν το πρώτο σημαντικό οπτικό στοιχείο που προέκυψε από το περιστατικό.

Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al-Jazeera που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειξαν ένα έντονο φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Είναι πιθανώς από έναν πύραυλο, ο οποίος φαίνεται να εκρήγνυται ή να αποσυντίθεται. Άλλα πλάνα που εμφανίστηκαν στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Tα ευρήματα όπως αναφέρει το BBC είναι ασαφή:  “Τα στοιχεία που παρατηρήθηκαν από το BBC Verify δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Για παράδειγμα, η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα βόμβας.

Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από καύσιμα πυραύλων που έχουν απομείνει και όχι από έκρηξη, ενώ ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί.

Φωτογραφείς  από το σημείο της έκρηξης

“Το BBC ήταν σε θέση να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Al Ahli με δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, για να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν η σκηνή της έκρηξης.

Φαίνεται ότι η έκρηξη συνέβη σε μια αυλή που αποτελεί μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες του εδάφους μετά την έκρηξη δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Αυτό που δείχνουν οι εικόνες περιλαμβάνει σημάδια φωτιάς και καμένα οχήματα.
Ένα σχολιασμένο γραφικό της ζημιάς στο νοσοκομείο

Το νοσοκομείο ανήκει και διοικείται από την Αγγλικανική Εκκλησία.

Ο Canon Richard Sewell, κοσμήτορας του Κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στην αυλή όταν χτυπήθηκε και περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Χάρτης που δείχνει την τοποθεσία του νοσοκομείου

Τι βρήκε ο δημοσιογράφος του BBC

Ο δημοσιογράφος του BBC Rushdi Abualouf πήγε στο νοσοκομείο Al Ahli σήμερα το πρωί. Μάρτυρες εκεί αναφέρουν σκηνές καταστροφής και λένε ότι τα πτώματα εξακολουθούν να συλλέγονται.

Ένας άνδρας του είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν συνέβη η έκρηξη.

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμα σύμφωνα με το BBC

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω του η έκρηξη.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή η ζημιά από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια, αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα του.

Μπορείτε να δείτε έναν μικρό κρατήρα και βλέπουμε αν κάποιο από τα άλλα σημάδια αντιπροσωπεύει άλλους κρατήρες.

Σχολιασμένη εικόνα κρατήρα στο νοσοκομείο

Ένα άλλο σημαντικό μέρος των στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσης του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε δει αυτά τα στοιχεία”.

Πηγή BBC, πληροφορίες, video & εικόνες

Oλόκληρο το κείμενο εδώ: