ΑρχικήΚόσμοςBBC: Σάλος από δήλωση υπουργού της Ουγκάντα- «Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από...

BBC: Σάλος από δήλωση υπουργού της Ουγκάντα- «Οι άνθρωποι που πεθαίνουν από πείνα είναι ηλίθιοι» (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Ουγκάντα Henry Okello Oryem, έκανε μία απίθανη δήλωση μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV Ουγκάντα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε ηλίθιους όσους πέθαναν από την πείνα στη χώρα του και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξοργίστηκαν, σύμφωνα με το BBC. Το 2022, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι πέθαναν από πείνα και συναφείς ασθένειες στη βορειοανατολική Ουγκάντα, σύμφωνα με έκθεση επίσημου οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

«Είναι μόνο ένας ηλίθιος, ένας πραγματικός ηλίθιος, που μπορεί να πεθάνει από την πείνα στην Ουγκάντα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του.

«Αν δουλεύεις σκληρά, υπάρχει γη στην Ουγκάντα. Το κλίμα είναι σωστό παρά την κλιματική αλλαγή. Αν κάνεις διπλή προσπάθεια για να βεβαιωθείς ότι θα βγεις έξω το πρωί, οργώνεις τη γη σου, φυτεύεις τους σπόρους, συντηρείς τη φυτεία σου, σίγουρα, πώς αποτυγχάνεις τότε να πάρεις τροφή;»

Η οργή από τα σχόλια του υπουργού 

Σύμφωνα με το BBC, ο Moses Aleper, νομοθέτης της κομητείας Chekwii, η οποία αποτελεί μέρος της πληγείσας περιοχής Karamoja, δήλωσε ότι οι απόψεις του κ. Oryem «δεν ήταν σωστές» και «ατυχείς που προέρχονται από έναν υπουργό που γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα».

Ο  συγγραφέας και δημοσιογράφος  Charles Onyango-Obbo επιτέθηκε επίσης στον κ. Oryem, λέγοντας ότι ο υπουργός απέτυχε να κατανοήσει «ότι η πείνα σε μια χώρα όπως η Ουγκάντα είναι πρόβλημα διανομής».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ