Η επώδυνη δεκαετία της ανασυγκρότησης της Ελλάδας αποδίδει καρπούς για όσους πίστεψαν στη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι «ανταμείβει όσους την εμπιστεύτηκαν».
«Η Ελλάδα το 2015 βρισκόταν στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, σήμερα όμως προκαλεί τον φθόνο πολλών», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg στον τίτλο του.
Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Ινδού μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος θυμάται την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια και παραδέχεται: «Ποτέ δεν σκέφτηκα να πουλήσω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, αν και υπήρχε κάποια ανησυχία. Εκείνη την περίοδο, τα πράγματα έδειχναν ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά».
Δέκα χρόνια μετά, ο Γουάτσα έχει υπερδιπλασιάσει την επένδυσή του. «Για πολλούς Έλληνες – συνταξιούχους, ανέργους, μικροεπιχειρηματίες – τα σημάδια της κρίσης παραμένουν σε μια χώρα που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης. Όμως, για όσους έδειξαν εμπιστοσύνη, η μεταμόρφωση της Ελλάδας από “παρία” σε πρότυπο δημοσιονομικής πειθαρχίας αποδίδει σημαντικά οφέλη, τα οποία σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς, αναμένεται να συνεχιστούν», υπογραμμίζεται.
Σήμερα, η Ελλάδα ξεπερνά πολλές χώρες της Ευρωζώνης σε διάφορους τομείς, αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της ΕΕ που πετυχαίνουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, σημειώνει το Bloomberg.
Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, ακόμη και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν δύο χρόνια, η δομή του έχει βελτιωθεί σε βαθμό που η εξυπηρέτησή του θεωρείται πλέον βιώσιμη. Οι επενδύσεις αυξάνονται, με την ιταλική UniCredit να είναι η τελευταία μεγάλη τράπεζα που εξέφρασε στήριξη προς την Ελλάδα. Επιπλέον, κάποιοι νέοι και μορφωμένοι Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει, επιστρέφουν.
«Ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στη διάρκεια της κρίσης. Θυμήθηκε πως επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2015, σε μια προσπάθεια να πείσει την τότε κυβέρνηση να αποτραπεί τραπεζική κρίση. «Τελικά, ήταν μια επιτυχία», σημείωσε.
Για τον Πρεμ Γουάτσα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν θετικές: «Το κλειδί είναι να αγοράζεις κάτι σε λογική τιμή και να περιμένεις. Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κέρδους. Και έχουμε επενδύσει πολλά στην Ελλάδα», κατέληξε.