ΑρχικήΚόσμος«Βόμβα» Φον Ντερ Λάιεν: «Ξεκινάμε νομικές δράσεις για παραβιάσεις του Brexit»

«Βόμβα» Φον Ντερ Λάιεν: «Ξεκινάμε νομικές δράσεις για παραβιάσεις του Brexit»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε «Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή  προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει».

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν δώσει διορία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση Τζόνσον για να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, καθώς οι σχέσεις με το πρώην μέλος της Ε.Ε. επιδεινώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η αντίδραση του Λονδίνου

Ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν,  ότι η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά).

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τα επόμενα βήματα

Το Λονδίνο έχει προθεσμία ενός μήνα για να απαντήσει στην επιστολή της Επιτροπής. Στη συνέχεια, το εκτελεστικό τμήμα της Ε.Ε. θα αξιολογήσει την απάντηση προτού εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης. Και εάν η Κομισιόν κρίνει πως η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορεί να καταθέσει μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Βουλή των κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε προχθές με ψήφους 340 υπέρ και 256 κατά να προωθήσει τη νομοθεσία, η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων, όπως απαιτείται για να γίνει νόμος του κράτους.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των σκληρών χερσαίων συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε., και να διαβρώσει τη σταθερότητα που προέκυψε από τη σχετική συμφωνία του 1998.

Ωστόσο, ακόμα και υπουργοί του Τζόνσον αναμένουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή των Λόρδων, όπου το κυβερνών κόμμα δεν έχει πλειοψηφία, φέρνοντας μια ήττα που θα του στερήσει το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση της Ένωσης στις 31 Δεκεμβρίου, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να πληρώνει το επιπλέον κόστος.