ΑρχικήΚόσμοςPolitico: Γιατί δεν είναι εγγυημένη η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα

Politico: Γιατί δεν είναι εγγυημένη η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα

«Μια δεύτερη θητεία δεν είναι εγγυημένη για τη βασίλισσα Ούρσουλα». Με αυτή τη φράση ξεκινά το άρθρο του Politico, το οποίο αμφισβητεί την επιστροφή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της προέδρου της Κομισιόν για άλλη μία πενταετία.

Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι Βρυξέλλες βρίθουν από Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που προειδοποιούν ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

«Ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην αλαζονεία της εξουσίας», αναφέρει αξιωματούχος της ΕΕ. «Πίστευε λανθασμένα ότι μπορούσε να ξεφύγει με τα πάντα. Έτσι, μερικά μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της». Όπως και άλλοι αξιωματούχοι που αναφέρονται στο άρθρο, ο αξιωματούχος της ΕΕ προτίμησε την ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για την ισχυρή Γερμανίδα πολιτικό μέσα στη φούσκα των Βρυξελλών.

Στο επίκεντρο υπάρχουν δύο πρωταρχικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να τορπιλίσουν την μετεκλογική της κούρσα.

Η Γαλλία —της οποίας οι σχέσεις με τη Γερμανία είναι δυσχερείς— εξακολουθεί να είναι πολύ διφορούμενη ως προς την υποστήριξή της, πιθανότατα για να αποσπάσει παραχωρήσεις. πίνακα.

Εάν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, θα πρέπει να ανησυχεί για το αν μπορεί να εξασφαλίσει υποστήριξη από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο η ακροδεξιά θα έχει ενεργό ρόλο. Ακόμη και η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται χλιαρή.

«Τα λάθη της φον ντερ Λάιεν, από το Pfizergate μέχρι το ταξίδι της στο Ισραήλ, αποκτούν νέο νόημα καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές», δήλωσε στο Politico ο Αλμπέρτσο Αλεμάνο, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο HEC στο Παρίσι. «Αποκτούν ένα μοτίβο».

Ωστόσο, η 65χρονη φον ντερ Λάιεν έχει και μεγάλες πιθανότητες να νικήσει. Όχι μόνο επειδή κατέχει ήδη τη θέση, ευρισκόμενη πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό, αλλά και επειδή είναι δύσκολο να δούμε άλλον υποψήφιο να μπορεί να την εκτοπίσει, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι για να μοιράσουν τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ, όπως οι ρόλοι των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ωστόσο, όπως τονίζει διπλωμάτης της ΕΕ: «Δεν πρέπει να το θεωρεί δεδομένο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε μια εσωτερική εξέγερση από τέσσερις από τους κορυφαίους επιτρόπους της, όταν έδωσε μία επικερδή θέση απεσταλμένου στον Ευρωπαίο νομοθέτη Μάρκους Πίπερ, ο οποίος ανήκει στο γερμανικό συντηρητικό κόμμα.

Από τότε, υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση κατά της εξουσίας της.

Η αποκαλούμενη υπόθεση «Piepergate» ήρθε λίγες ημέρες αφότου το Politico αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε ξεκινήσει έρευνα για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Κατά την διάρκεια αυτών των κρίσεων, μερικές φορές παραμέρισε τους επιτρόπους της ή τις εθνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας σε γκρίνιες που μπορεί να της κοστίσουν την επανεκλογή της.

Εν τω μεταξύ, η ίδια η φον ντερ Λάιεν άργησε να ξεκινήσει την εκστρατεία της, προσκολλημένη στα πλεονεκτήματα της θητείας της. Διόρισε την ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της αρκετές εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητά της.

Η επιλογή του επικεφαλής της εκστρατείας της, του έμπιστου της Björn Seibert, ο οποίος ήταν ο Επιτελάρχης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 5 Απριλίου, οδήγησε σε νέα κριτική στις Βρυξέλλες.

«Αυτό δείχνει ότι μπορεί να βασιστεί μόνο σε έναν πολύ μικρό κύκλο έμπιστων ανθρώπων. Δεν είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στο κόμμα της», είπε ένας ανώτερος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, η φον ντερ Λάιεν έχει χρόνο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, εστιάζοντας στα επιτεύγματά της.

Έχει αναδειχθεί ως η πιο ισχυρή πρόεδρος της Επιτροπής μετά τον Ζακ Ντελόρ, εφαρμόζοντας έκτακτα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, ο οποίος ήταν το κλειδί για την απόκτηση της θέσης της το 2019, δεν είναι βέβαιο ότι θα την υποστηρίξει.

Ενώ η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να την στηρίξει για δεύτερη θητεία, η Γαλλία παίζει σκληρά για να αποκομίσει οφέλη.

Σε συνέντευξή της στο Politico, η επικεφαλής της ομάδας Renew του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαλερί Χαγιέρ, αρνήθηκε να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία. «Δεν θα αποκλείσω να την ξαναψηφίσω, δεν θα αποκλείσω να μην την ξαναψηφίσω», είπε.

Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ ερμηνεύουν τα μηνύματα από το Παρίσι ως έναν τρόπο για να αντλήσουν παραχωρήσεις από τη φον ντερ Λάιεν για τη δεύτερη θητεία της.

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν η Ούρσουλα να περπατά σε ένα κόκκινο χαλί στρωμένο με λουλούδια», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Η ιδέα μίας προέδρου της Κομισιόν που μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας είναι εφιάλτης για αυτούς».

Και ενώ είναι πιθανό να λάβει το «πράσινο φως» από τους 12 συντηρητικούς ηγέτες της Ευρώπης, μένει να φανεί πόση υποστήριξη μπορεί να συγκεντρώσει πέρα από το κόμμα της.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είναι ιδιαίτερα επικριτικές απέναντι στις πολιτικές της Επιτροπής, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει επανειλημμένα διαφωνήσει για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η αποφασιστική υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ προκάλεσε αντιδράσεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και φωνές σε όλη την ευρωπαϊκή αριστερά.

Ωστόσο, η δυνητικά μοιραία πρόκληση είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2019, τοποθετήθηκε στην εξουσία με την υποστήριξη των αυτοαποκαλούμενων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της ΕΕ: του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και της φιλελεύθερης ομάδας Renew. Αυτό της έδωσε μόνο μια οριακή πλειοψηφία: 383 ψήφους, ελαφρώς πάνω από το ελάχιστο των 374. Με την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη, η φον ντερ Λάιεν θα δυσκολευτεί να επαναλάβει αυτή τη νίκη.

Εν τω μεταξύ, οι επικριτές της άρχισαν να επικαλούνται ονόματα για τη θέση της. Έντονα ακούγονται τα ονόματα της Ρομπέρτα Μέτσολα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.