Ο Κορωνοϊός χτυπά λυσσαλέα την Ευρώπη: Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί – Κυριαρχεί παντού η Ινδική μετάλλαξη

17 mins read

Η Μετάλλαξη Δέλτα έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη και επιταχύνει ραγδαία την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ήδη Παγκοσμίως ο Covid έχει μολύνει 192.942.266 ανθρώπους κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.143.687.

Η Ευρώπη μετράει τις πληγές της με 1.192.461 νεκρούς επί συνόλου 57.229.621 μολύνσεων, ακολουθεί βέβαια την Λατινική Αμερική η οποία έχει πληγεί πολύ περισσότερο. Στην Ασιατική ήπειρο καταγράφονται 640.584 νεκροί επί συνόλου 43.314.454 μολύνσεων.

Η Λατινική περιφέρεια και η Καραϊβική έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τη; πανδημίας με τον «λογαριασμό» να λέει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Γαλλικού Πρακτορείου, από τον Μάρτιο του 20 ο αριθμός των μολύνσεων έχει φτάσει τις 40.073.507.  Οι  θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 εξάλλου ξεπέρασε τους 1,3 εκατ. (είναι πλέον 1.353.335).

Ο ΠΟΥ Ευρώπης και το ECDC κάλεσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τις ευρωπαϊκές χώρες να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

«Ο ΠΟΥ συνιστά οι χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση σε δωρεάν τεστ, να επεκτείνουν την αλληλούχιση του γονιδιώματος, να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα να μπαίνουν σε καραντίνα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να τίθενται σε απομόνωση, να εντείνουν τις ιχνηλατήσεις για να σπάσουν τις αλυσίδες μετάδοσης και να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι έχουν εμβολιασθεί», επισημαίνει ο οργανισμός του ΟΗΕ.

Στις περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παράσχει επαρκή δεδομένα, η παραλλαγή Δέλτα είναι η επικρατούσα σε 19 χώρες. Σε αυτές τις χώρες, το διάμεσο μερίδιο αυτού του παραλλαγμένου στελέχους της Covid-19, που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία, είναι περίπου 70%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η πανδημία επιταχύνθηκε αυτήν την εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο (+9%), κυρίως στην Ευρώπη (+26%) και στις ΗΠΑ, όπου το άλμα υπερβαίνει το 60%, υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τα δεδομένα που καταρτίζει το Γαλλικό Πρακτορείο και δημοσίευσε χθες.

Στην Ευρώπη, η αναζωπύρωση της πανδημίας συνεχίζεται επί περίπου ένα μήνα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ECDC
που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να υπερδιπλασιαστεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις ασθένειες και εποπτεύει 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών ΕΕ, έχει ήδη αυξήσει από το «χαμηλό» στο «μέτριο» το επίπεδο ανησυχίας που συνδέεται με την Covid-19 στην Ευρώπη. Τέσσερις χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρος) ταξινομούνται ως χώρες «υψηλής» ανησυχίας.

Facebook Comments