Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου πιστεύει ότι τα covid εμβόλια χρησιμοποιούν κύτταρα από έμβρυα

14 mins read

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Clarence Thomas υπαινίχθηκε ότι τα εμβόλια κατά του Covid προέρχονται από κύτταρα «αποβληθέντων εμβρύων».

Η δήλωση του συντηρητικού δικαστή έγινε με αφορμή την υπόθεση 16 υγειονομικών στη Νέα Υόρκη, η οποία έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι υγειονομικοί επικαλέστηκαν το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, ώστε να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να προσκομίζουν αποδεικτικά εμβολιασμού.

«Έχουν αντίρρηση για θρησκευτικούς λόγους σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια COVID-19 επειδή αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας κύτταρα που προέρχονται από έμβρυα που έχουν αποβληθεί», είπε ο Τόμας για τους ενάγοντες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Κανένα από τα εμβόλια κατά του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιέχουν κύτταρα αποβληθέντων εμβρύων. Κύτταρα που ελήφθησαν από αμβλώσεις πριν από δεκαετίες χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμές κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου κατά του Covid, μια πρακτική που είναι κοινή στις δοκιμές εμβολίων — συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της ερυθράς και της ανεμοβλογιάς.

Μια ομάδα γιατρών, νοσοκόμων και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας οδήγησε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Το Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης  εξέδωσε προκαταρκτική διαταγή, αλλά το Εφετείο την ακύρωσε και το Ανώτατο Δικαστήριο τελικά αρνήθηκε να ακούσει την προσφυγή την Πέμπτη. Αντίθετα, το Δικαστήριο άφησε σε ισχύ την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου που απορρίπτει τον ισχυρισμό των εναγόντων ότι η εντολή της Νέας Υόρκης παραβιάζει το δικαίωμα της Πρώτης Τροποποίησης κατά των θρησκευτικών διακρίσεων. Και οι 16 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είτε απολύθηκαν, είτε παραιτήθηκαν, είτε αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο.

Οι συντηρητικοί δικαστές Samuel Alito και Neil Gorsuch τάχθηκαν με την θέση του Thomas.

Ο Thomas υποστηρίζει ότι το δικαστήριο θα έπρεπε να είχε δεχθεί την αίτηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το εάν μια εντολή όπως αυτή της Νέας Υόρκης μπορεί ποτέ να είναι ουδέτερη ή γενικά εφαρμόσιμη.

 

Facebook Comments