Διπλασιάζει το «μπαζούκας» η ΕΚΤ στα €1,35 τρισ.

7 mins read

Η ΕΚΤ δεν θέλησε να τηρήσει στάση αναμονής. Αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο στην πανδημία και να στηρίξει την δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ.

Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έτσι στα 1,35 τρισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για 750 δισ. ευρώ, ενώ παρατείνται και η ισχύς του έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Πρόκειται για μία δυναμική κίνηση, που έχει ως στόχο να προσφέρει στις κυβερνήσεις τις απαραίτητες ανάσες την ώρα που δίνουν τη μάχη με τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την στάση της η αυτή η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού όλων τω μελών της Ευρωζώνης στις αγορές, σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τη σημερινή της απόφαση η ΕΚΤ διατηρεί παράλληλα αμετάβλητο το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5% και το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν.

Facebook Comments