ΑρχικήΚόσμοςDW: «Και οι ξένοι Ισλαμιστές έχουν δικαίωμα επιστροφής»

DW: «Και οι ξένοι Ισλαμιστές έχουν δικαίωμα επιστροφής»

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κυρίαρχο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ το αίτημα Τραμπ να δικαστούν στη χώρα τους οι γερμανοί τζιχαντιστές που κρατούνται στη Συρία.

Το ζήτημα των τζιχαντιστών με γερμανική υπηκοότητα που κρατούνται στη Συρία  απασχολεί τους αρθρογράφους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ, μεταξύ αυτών και τη Γερμανία, να δεχθούν την επιστροφή υπηκόων τους, οι οποίοι φέρονται να πολέμησαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.
Για το θέμα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όπως η Γερμανία περιμένει από τα άλλα κράτη να παίρνουν πίσω τους υπηκόους τους που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις ή εκείνους χωρίς άδεια παραμονής, έτσι και η ίδια θα μπορούσε να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της. Όχι ως πατρίδα προδοτών αλλά ως υπέρμαχος αξιών του ελεύθερου κόσμου – σε αυτές συγκαταλέγονται το τεκμήριο της αθωότητας, η διασφάλιση δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη, όπως και η βασική αρχή ότι πρέπει να επιβάλλεται η δικαιοσύνη, και να διώκεται και να τιμωρείται κάθε αξιόποινη πράξη».
«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τους δικούς του εγκληματίες»


Γερμανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν εδώ – έστω και για να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η εφημερίδα Münchner Merkur αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες: «Θα ήταν πιο εύκολο να συζητήσουμε την απαίτηση Τραμπ, εάν δεν είχε πάλι τη μορφή ενός απαίσιου εκβιασμού. Πάρτε τους, αλλιώς θα τους αφήσουμε ελεύθερους και θα επιστρέψουν και θα φέρουν στις χώρες σας την τρομοκρατία: αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ μετά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και είναι και η απάντησή του στον δεικτικό λόγο της Μέρκελ. Αλλά δεν έχει νόημα να συγχύζεται κανείς πάλι επί εβδομάδες με τον άξεστο του Λευκού Οίκου. Φυσικά και ισχύει η βασική αρχή ότι γερμανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν εδώ – έστω και για να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να ισχύει: ο καθένας είναι υπεύθυνος για τους δικούς του εγκληματίες».
Για το ίδιο θέμα η Kölner Stadtanzeiger: «Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: ως γερμανοί πολίτες και οι Ισλαμιστές έχουν δικαίωμα επιστροφής στη χώρα. Αυτό φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Σε μια περίοδο που θέλει να δείχνει ότι απελαύνει με συνέπεια ‘εν δυνάμει τρομοκράτες’, καλείται να φέρει πίσω στη χώρα φερόμενους τρομοκράτες. Η εναλλακτική θα ήταν όμως επιπόλαιη: θα ήταν ανεύθυνο να δεχθεί την απελευθέρωση τρομοκρατών, οι οποίοι είτε θα αποδυνάμωναν ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπαθη περιοχή είτε θα επέστρεφαν στην Ευρώπη με σχέδια για νέες επιθέσεις».
Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια


Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ληφθεί υπόψη το άρθρο 16 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο

Ρεπορτάζ για το ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τους έλληνες βουλευτές δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk. «Στην Ελλάδα απαγορεύονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια βάσει Συντάγματος. Αυτό θέλει να το αλλάξει η συντηρητική αντιπολίτευση αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε να ακούσει γι’ αυτό. Το επιχείρημά τους: η παιδεία πρέπει να είναι δημόσια και προσβάσιμη σε όλους. Αλλά είναι όντως έτσι;» διερωτάται η δημοσιογράφος στην αρχή του ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εξηγεί: «Το ότι η Ελλάδα δεν έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια οφείλεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος: αυτό προβλέπει ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να είναι δημόσια. Μια παρωχημένη ρύθμιση που πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί, όπως εκτιμούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τάσσεται υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 στην επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων».
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται οι σχετικές απόψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και νέων που δεν κατάφεραν να περάσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως επισημαίνεται ότι «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ληφθεί υπόψη το άρθρο 16 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο».