ΑρχικήΚόσμοςDW: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τον Μαδούρο - Θα καταρρεύσει;

DW: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τον Μαδούρο – Θα καταρρεύσει;

Aποφασιστικής σημασίας για την έκβαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό και τον πρόεδρο Μαδούρο είναι οι επόμενες 48 ώρες.
Κονβόι αυτοκινήτων με υποστηρικτές του αυτόκλητου προέδρου οδεύουν προς τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία για να επιτύχουν τη μεταφορά αμερικανικής κυρίως ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη χώρα.
Θα καταρρεύσει ο Μαδούρο;
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel θεωρεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάτι περισσότερο από τρόφιμα και φάρμακα. «Για την βενεζουελανή αντιπολίτευση και τον μεταβατικό πρόεδρο είναι το κλειδί για την αλλαγή εξουσίας» υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Διότι όλη η κινητοποίηση αποτελεί πρόκληση για τον στρατό και τις μονάδες ασφαλείας. Εάν σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης και εμποδίσουν τη μεταφορά της μέσα στη χώρα θα τους αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με έχθρα και περιφρόνηση. Εάν από την άλλη την αφήσουν να περάσει, τότε είναι σαν να δείχνουν αλληλεγγύη με την αντιπολίτευση. Και εάν ο Μαδούρο κατορθώσει και επιζήσει πολιτικά αυτό το Σαββατοκύριακο απειλούνται με καθαίρεση και ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία».
Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η αντιπολίτευση πάντως πιστεύει ότι η πίεση προς τους στρατιωτικούς να αλλάξουν στρατόπεδο θα επιφέρει την κατάρρευση της κρατικής μηχανής του Μαδούρο. Κάθε λίγο καταγράφονται μεμονωμένες περιπτώσεις στρατιωτικών που άλλαξαν στρατόπεδο. Κολομβιανοί και αμερικανοί στρατηγοί κάλεσαν τους ομολόγους τους, με μια ασυνήθιστη ενέργεια, να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά οι μαζικές πιέσεις από το εξωτερικό μάλλον χρησίμευσαν παρά έβλαψαν τον Μαδούρο».
Η Volksstimme του Μαγδεμβούργου περιγράφει τη στρατηγική της αντιπολίτευσης. «Μετά τις αποτυχημένες διαδηλώσεις ο Γκουαϊδό αγγίζει το πιο ευπαθές σημείο του καθεστώτος Μαδούρο, τον καταστροφικό εφοδιασμό σε τρόφιμα και φάρμακα όλων των κατοίκων εκτός της ανώτερης τάξης και των στρατηγών. Οι κάτοικοι μοιράζονται την ίδια οργή για τα κοινά δεινά τους, για τα οποία διαφαίνεται τώρα κάποια διαφυγή. Προς το παρόν ο Μαδούρο κρατά πεισματική στάση… Η αλλαγή εξουσίας βρίσκεται στον αέρα. Για να γίνει θα πρέπει η αντιπολίτευση να φέρει τους απλούς στρατιώτες κοντά με τους διαδηλωτές. Όταν το καταφέρει, η αλλαγή δεν θα μπορεί να σταματήσει».
Κοντσέρτα  κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Για τον ανταποκριτή της Tagesschau ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στον Μαδούρο και τον Γουαϊδό διαδραματίζεται και με τη μορφή δύο κοντσέρτων. Ένα κοντσέρτο λίγο πριν τη γέφυρα Τιεντίτας που διοργανώνει ο πολυεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική και με τον τίτλο «Venezuela Aid Live» και 300 μέτρα μακρύτερα ένα αντι-κοντσέρτο που διοργανώνει η κυβέρνηση με τον τίτλο «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα». Ο αρθρογράφος σημειώνει: «Με τη βοήθεια της μουσικής ο Μπράνσον θέλει να εκτονώσει την κατάσταση. Διοργανώνει το φιλανθρωπικό κοντσέρτο πιστεύοντας ότι οι στρατιώτες θα πειστούν και θα ανοίξουν τη γέφυρα, εάν το κάνουν, τότε επέτυχε ο στόχος».
Για τον Γκουαϊδό που με αυτοκινητοπομπή σπεύδει στα σύνορα με την Κολομβία, ο γερμανός αρθρογράφος θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του. «Ο υπολογισμός του Γκουαϊδό είναι ότι σε περίπτωση που οι στρατιώτες αρνηθούν να υπακούσουν στις διαταγές και επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας, η κυβέρνηση Μαδούρο θα καταρρεύσει. Αλλά προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις της εθνικής φρουράς στην αυτοκινητοπομπή του Γκουαϊδό».