ΑρχικήΚόσμοςDW: Οι κοινές απειλές ενώνουν Γερμανία και ΗΠΑ

DW: Οι κοινές απειλές ενώνουν Γερμανία και ΗΠΑ

Παρά την ένταση στις σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ του Τραμπ, νέα έρευνα καταδεικνύει ότι οι πολίτες των δύο χωρών ανησυχούν για τα ίδια θέματα. Ο Τραμπ, δημοφιλής στους υποστηρικτές του AfD, σύμφωνα με την έρευνα.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, νέα κοινή έρευνα του Kέντρου Ερευνών PEW με έδρα την Ουάσιγκτον και του γερμανικού Ιδρύματος Körber καταδεικνύει ότι παρά τις διαφορές, Γερμανοί και Αμερικανοί συμφωνούν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κινδύνους και τις απειλές για την ασφάλεια. Η έρευνα εστιάζει επίσης στη δημοτικότητα που έχει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους υποστηρικτές του εθνολαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε το 2018, μόλις το 24% των Γερμανών θεωρεί ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πλέον αγαστές. Το 2017 το ίδιο ποσοστό ανερχόταν στο 42%. Αντίθετα στις ΗΠΑ οι ερωτηθέντες βλέπουν το 2018 τη σχέση της χώρας τους με τη Γερμανία πιο θετικά από ό,τι το 2017.

Παρόμοιες ανησυχίες

Η κοινή έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι των δύο χωρών βλέπουν με παρόμοιο τρόπο τις διεθνείς απειλές. Κυβερνοεπιθέσεις, Ισλαμικό Κράτος και κλιματική αλλαγή αποτελούν τους τρεις κινδύνους που προβληματίζουν περισσότερο τους κατοίκους των δύο χωρών, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης. Ωστόσο οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τους πολίτες των ΗΠΑ.

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί εξίσου έντονη ανησυχία σε Γερμανούς και Αμερικανούς είναι η οικονομική τους κατάσταση. Το 46% των Γερμανών και το 45% των Αμερικανών θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση του μέσου πολίτη έχει επιδεινωθεί. Το 52% των Γερμανών καθώς και το 57% των Αμερικανών εκτιμούν ότι οι επόμενες γενιές θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη οικονομική θέση μελλοντικά. Μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων και στις δύο χώρες βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον των παιδιών τους.

Αντίθετα στο θέμα της μετανάστευσης Γερμανοί και Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν συγκλίνουσες απόψεις. Το 58% των Γερμανών ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Γερμανία θα έπρεπε να έχει λιγότερους ή καθόλου μετανάστες. Αντίθετα στις ΗΠΑ, παρά την επιθετική μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, μόλις το 29% φαίνεται να συμφωνεί με τις σκληρές θέσεις του.

Ο Τραμπ και η Εναλλακτική για τη Γερμανία

Δίχως αμφιβολία οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ διαταράχθηκαν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εν πολλοίς και εξαιτίας των υψηλότερων δασμών σε γερμανικά προϊόντα, της κριτικής Τραμπ στην ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία αλλά και της επιμονής του αμερικανού προέδρου ότι η Γερμανία πρέπει να αυξήσει την οικονομική συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ. Για την πλειοψηφία των Γερμανών το θετικό κλίμα στις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις επί Ομπάμα έχει σήμερα αντιστραφεί.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ιδιαίτερα δημοφιλής στους υποστηρικτές της εθνολαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Έτσι το 43% των ψηφοφόρων της δείχνουν να εμπιστεύονται τον Τραμπ. Αντίθετα υποστηρικτές άλλων γερμανικών κομμάτων βλέπουν με συμπάθεια τον Τραμπ μόλις κατά ένα 6% με 8%.