Εγκλωβισμένος μαχητής στο Azovstal ζητά βοήθεια από τον Έλον Μάσκ

11 mins read

Ένας από τους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στη χαλυβουργία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη έκανε έκκληση στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της SpaceX Έλον Μασκ να βοηθήσει στην απομάκρυνσή τους.

Πολλοί άμαχοι διασώθηκαν από το τεράστιο εργοστάσιο Azovstal την περασμένη εβδομάδα με βάση μια συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Μόσχα προκειμένου να επιτραπεί η απομάκρυνση εκατοντάδων μαχητών, μερικοί από τους οποίους έχουν τραυματιστεί έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών.

“@elonmusk ο κόσμος λέει να έρθετε από έναν άλλο πλανήτη για να διδάξετε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο αδύνατο. Οι πλανήτες μας είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς ζω εκεί όπου είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσεις”, έγραψε στο Twitter ο διοικητής των πεζοναυτών Σέρχιι Βολίνα.

“Βοηθήστε μας να βγούμε από το Azovstal σε μια μεσολαβούσα χώρα. Αν όχι εσείς, τότε ποιος; Δώστε μου ένα σημάδι.”

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας διαστημικών πυραύλων SpaceX και της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, και σχεδιάζει να αγοράσει το Twitter. Δεν είναι προσώρας σαφές αν ο Μασκ έχει δει το τουίτ του Βολίνα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως περίπου 1.000 μαχητές αντιστέκονται στις πολλές υπόγειες στοές του Azovstal , εκατοντάδες από τους οποίους έχουν τραυματιστεί σοβαρά και χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν. Το εργοστάσιο σφυροκοπείται από ρωσικά πυρά.

Τον Φεβρουάριο, όταν η πρόσβαση της Ουκρανίας στο διαδίκτυο διακόπηκε μετά τη ρωσική εισβολή, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε ένα τουίτ Ουκρανού αξιωματούχου που ζητούσε βοήθεια. Ο Μασκ είπε πως η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία της SpaceX, Starlink, θα ήταν διαθέσιμη στην Ουκρανία και πως η SpaceX θα έστελνε περισσότερους τερματικούς σταθμούς στη χώρα.

Facebook Comments