ΑρχικήΚόσμοςΈκλειψη Ηλίου 2024: Ξεχωριστό ουράνιο θέαμα περιμένει τη Βόρεια Αμερική

Έκλειψη Ηλίου 2024: Ξεχωριστό ουράνιο θέαμα περιμένει τη Βόρεια Αμερική

Μια συναρπαστική ουράνια παράσταση περιμένει τους κατοίκους της Βόρειας Αμερικής την Δευτέρα 8 Απριλίου, καθώς μια σπάνια ολική έκλειψη Ηλίου θα γίνει ορατή στον ουρανό.

Οι «τυχεροί» που θα μπορέσουν να την απολαύσουν θα είναι οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής, από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό με εκατοντάδες εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Τι είναι η Έκλειψη Ηλίου;

Ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη κινείται μεταξύ της Γης ή του Ήλιου, εμποδίζοντας μερικές ή όλες τις ακτίνες του Ήλιου να φτάσουν στη Γη.

Tο φαινόμενο απαιτεί ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη να βρίσκονται ακριβώς στη σωστή ευθυγράμμιση ώστε η Σελήνη να ρίξει μια σκιά στον πλανήτη μας.

Όταν συμβαίνει αυτό, η Σελήνη ρίχνει δύο τύπους σκιών.

Το ένα έχει ως αποτέλεσμα μια μερική έκλειψη Ηλίου, η οποία καλύπτει μόνο μέρος του Ήλιου.

Η άλλη – και η πιο θεαματική – ονομάζεται ολική έκλειψη Ηλίου όπου ο Ήλιος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τη Σελήνη, εκτός από ένα ορατό δακτύλιο φωτός στον ουρανό.

Πόσο σπάνια είναι μια ολική έκλειψη Ηλίου;

Οι ίδιες οι ηλιακές εκλείψεις δεν είναι τόσο σπάνιες – στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου δύο έως τέσσερις που συμβαίνουν ετησίως.

Αλλά η πιθανότητα να δούμε μια ολική έκλειψη ηλίου είναι πολύ πιο σπάνια. Η Γη είναι αρκετά μεγάλη και το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ωκεανούς. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να το δουν αυτοπροσώπως.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη ηλιακή έκλειψη αυτόν τον αιώνα που είναι ορατή και στις τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής – ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό – καθιστώντας την πιθανότατα τη μοναδική που οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε να δούμε στη ζωή μας.

Πόσο θα διαρκέσει η ολική έκλειψη Ηλίου;

Η απάντηση εξαρτάται επίσης από το πού βρίσκεστε.

Σύμφωνα με τη NASA, η ολική έκλειψη Ηλίου θα εκτείνεται από ένα λεπτό έως τεσσεράμισι λεπτά.

Για τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, θα είναι η μεγαλύτερη στη βάση Radar του Τέξας, ακριβώς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, όπου θα διαρκέσει συνολικά 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

Μεταξύ των καναδικών πόλεων, η ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι η μεγαλύτερη στο Σέρμπρουκ του Κεμπέκ, όπου θα διαρκέσει 3 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.

Ποια είναι τα στάδια της έκλειψης;

Μερική έκλειψη: Η Σελήνη καλύπτει προοδευτικά τον δίσκο του Ήλιου. Όλα γίνονται όλο και πιο σκοτεινά.

Διαμαντένιο δαχτυλίδι: Το τελευταίο ίχνος έντονης ηλιοφάνειας μειώνεται σε ένα λαμπρό σημείο φωτός, σαν ένα μεγάλο διαμάντι.

Baily’s Beads: Καθώς το διαμάντι εξαφανίζεται, κάθε εναπομείναν φως αστράφτει μέσα από βαθιές κοιλάδες στην άκρη της Σελήνης.

Ολότητα: Η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, αλλά να γνωρίζετε επίσης τις αλλαγές στη θερμοκρασία, στον άνεμο, στα σύννεφα και στο τραγούδι των πουλιών.

Κορώνα: Η ευκαιρία σας να δείτε το κρυμμένο μυστικό του Ήλιου – τις λεπτές έλικες φωτός στην εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το στέμμα του.

Και τότε όλα γίνονται αντίστροφα. Η ολότητα σπάει από τις χάντρες. Το διαμάντι επανεμφανίζεται και επεκτείνει το φως πίσω στην κανονική του εκτυφλωτική ένταση και η κορώνα κρύβεται για άλλη μια φορά.

Πώς βλέπετε με ασφάλεια την έκλειψη ηλίου;

Εάν σχεδιάζετε να παρακολουθήσετε την ολική έκλειψη ηλίου συνιστάται να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό γιατί το να κοιτάτε απευθείας τον Ήλιο με γυμνό μάτι είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή τύφλωση.

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση γυαλιών ηλιακής έκλειψης, τα οποία διαθέτουν ειδικό φίλτρο που εμποδίζει τις βλαβερές ακτίνες UV. Αυτά τα γυαλιά διαφέρουν από τα γυαλιά ηλίου, καθώς μπλοκάρουν ολόκληρο το φως εκτός από αυτό που προέρχεται από τον ήλιο.

Εάν έχετε ήδη ένα ζευγάρι και θέλετε να δοκιμάσετε την αυθεντικότητά του, οι ειδικοί συνιστούν να το φοράτε από μέσα. Δεν θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τίποτα εκτός από πολύ έντονα φώτα που θα φαινόταν αχνά.

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε γυαλιά, δύο κομμάτια χαρτιού και μια πινέζα μπορεί να κάνουν το κόλπο.

Απλώς κάντε μια τρύπα χρησιμοποιώντας την πινέζα σε ένα κομμάτι χαρτί. Με την πλάτη σας στον ήλιο, κρατήστε αυτό το χαρτί πάνω από τον ώμο σας, ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μπορούν να λάμπουν μέσα από αυτήν τη μικρή μικρή τρύπα.

Ταυτόχρονα, κρατήστε ψηλά το άλλο κομμάτι χαρτί μπροστά σας. Θα λειτουργεί σαν οθόνη, πάνω στην οποία θα προβάλλονται οι ακτίνες του Ήλιου.