Ελλείψεις στην αγορά φέτας & αύξηση τιμής βλέπουν οι FT λόγω των καταστροφών στη Θεσσαλία

10 mins read

Ο Financial Times σε ρεπορτάζ τους για τις επιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία από τις έντονες πλημμύρες αναφέρουν ότι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα προϊόντα της, η φέτα, θα πληγεί σημαντικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου το 40% μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στη Θεσσαλία. Όμως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή. Αλλά και αυτά που διασώθηκαν, θα είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθούν, καθώς ακόμη δεν έχει υποχωρήσει παντού το νερό ενώ οι ζωοτροφές έχουν μεγάλες ελλείψεις.

Οι παραγωγοί δεν θέλουν να επιστέψουν στο επάγγελμά τους 

Όπως τόνισε ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος, Χρήστος Αποστολόπουλος, «το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής λένε ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους». Επιπλέον, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από τη φυσική καταστροφή θα είναι μακροχρόνιες και θα πλήξουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής και σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο το δίλημμα των παραγωγών θα είναι «πού θα στείλουν τα προϊόντα τους» και πως οι ελλείψεις θα είναι εμφανείς στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω πληθωρισμού έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεπώς, μετά και τη φυσική καταστροφή από τις πλημμύρες, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πού θα φτάσει η τιμή της φέτας.

 

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα