ΑρχικήΕπικαιρότηταFinancial Times: Η Ελλάδα θα νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Financial Times: Η Ελλάδα θα νομιμοποιήσει 300.000 μετανάστες λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η Ελλάδα σχεδιάζει να νομιμοποιήσει το καθεστώς έως και 300.000 μεταναστών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας, σε ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι δεξιές κυβερνήσεις όταν προσπαθούν να περιορίσουν τις παράνομες αφίξεις, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα από αυτά που συζητήθηκαν στο σημερινό ΚΥΣΕΑ 26/9/2023, με τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, να δηλώνει ότι το σχέδιο απορρόφησής τους στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας αφορά μετανάστες των οποίων οι άδειες διαμονής έχουν λήξει ή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο για τους 300.000 μετανάστες στοχεύει στην άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στη γεωργία, τον τουρισμό και στις κατασκευαστικές εργασίες και πως δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά «θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους απασχόλησης και εισφορές και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δραματικών ελλείψεων σε ορισμένους τομείς».

Το σχέδιο συζητήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλοι 7.000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά ωθώντας τη χωρητικότητα των μεταναστευτικών εγκαταστάσεων στα όριά τους.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σκληρή μεταχείριση των μεταναστών, έχει υποσχεθεί να είναι «δίκαιη αλλά σκληρή». Ο κ. Καιρίδης είπε στους FT ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να «φυλάσσουν τα σύνορα επιμελώς, αλλά και να παρέχουν πολύ ανθρώπινες συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο».

Ενώ προσπαθεί να περιορίσει τους παράτυπους μετανάστες, η Ελλάδα αισθάνεται το «τσίμπημα» της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στη γεωργία.

Το εργατικό κέντρο στο Ηράκλειο της Κρήτης τον περασμένο μήνα προειδοποίησε ότι πολλοί αμπελουργοί βλέπουν ότι «οι καρποί της εργασίας τους πάνε χαμένοι» καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Επηρεάζονται και άλλες καλλιέργειες, με τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας να λέει ότι σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» καθώς πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνοι τους.

Ο υπουργός Γεωργίας Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι τα προγράμματα ξένων εργαζομένων με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές συχνά καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ότι είναι επιτακτική η πρόσληψη μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργάτες γης στην Ελλάδα που εργάζονταν χωρίς να έχουν δηλωθεί, δημιουργώντας «ανασφάλεια και προκαλώντας κοινωνικά, υγειονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα».

Τακτοποιώντας το καθεστώς τους, «θα δώσουμε μια ανάσα σε άτομα που απασχολούνται και σε εργοδότες που τους προσλαμβάνουν χωρίς το άγχος να κάνουν κάτι παράνομο», είπε ο Αυγενάκης.

Η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπισε ένα παρόμοιο δίλημμα, προσπαθώντας να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, ακόμη και όταν οι εργοδότες σε πολλούς τομείς διαμαρτύρονται για έλλειψη εργαζομένων.

Η Ρώμη στο παρελθόν έχει νομιμοποιήσει το καθεστώς ορισμένων εργαζομένων χωρίς χαρτιά, αλλά η Μελόνι έχει μέχρι στιγμής αποφύγει αυτό το βήμα, εστιάζοντας στην αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που εκδίδονται για πολίτες χωρών εκτός ΕΕ.

Τον Ιούλιο, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 425.000 τέτοιες άδειες έως το 2025.