ΑρχικήΚόσμοςΕλον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο από τη...

Ελον Μασκ: Επιτυχημένη η πρώτη εμφύτευση εγκεφαλικού τσιπ σε άνθρωπο από τη Neuralink

Την πρώτη επιτυχημένη τοποθέτηση εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε άνθρωπο ανακοίνωσε ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Neuralink.

Ειδικότερα, η μεταμόσχευση του εγκεφαλικού τσιπ έγινε την περασμένη Κυριακή και ο ασθενής αναρρώνει ομαλά, πρόσθεσε ο Μασκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

 


«Τα αρχικά αποτελέσματα ανίχνευσαν πολλά υποσχόμενες αιχμές νευρώνων», τόνισε ο δισεκατομμυριούχος.

Οι αιχμές αυτές είναι δραστηριότητα των νευρώνων που το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ περιγράφει ως «κύτταρα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά και χημικά σήματα προκειμένου να στείλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο αλλά και στο υπόλοιπο σώμα».

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» στη Neuralink το περασμένο έτος προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή του εν λόγω εμφυτεύματος σε ανθρώπους. Αυτό αποτέλεσε ορόσημο για τις φιλοδοξίες της εταιρείας να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν την παράλυση, καθώς και μια σειρά από άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Σε ανάρτησή του στο X ο Μασκ τόνισε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται “Telepathy” («Τηλεπάθεια») και θα επιτρέπει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». «Αρχικοί χρήστες θα είναι αυτοί που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους», συνέχισε.

 


Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει εκκλήσεις προς την εταιρεία για περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Η αξία της εταιρείας ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τέσσερις νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας της εταιρείας, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν ότι προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε πιθήκους περιελάμβαναν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.

Ο Μασκ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Σεπτεμβρίου ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως συνέπεια εμφύτευσης από τη Neuralink». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία επέλεξε πιθήκους «στα τελευταία στάδια της ζωής τους» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους υγιείς.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ