Επανεκκίνηση εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη -Ποιες χώρες παρατείνουν την αναστολή

28 mins read

Oι περισσότερες χώρες που είχαν προχωρήσει στην αναστολή των εμβομιασμών με AstraZeneca, επιστρέφουν στην χρήση του, μετά και την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων.
Λόγω της έντονης ανησυχίας που επικράτησε στην Ευρώπη για περιστατικά θρομβώσεων, αρκετές χώρες προχώρησαν στην αναστολή του φαρμάκου έως ότου αποφάσισε ο ΕΜΑ για το κατά το πόσο είναι ασφαλές και αν σχετίζονται οι θρομβώσεις με το εμβόλιο. 
Σύμφωνα με την απόφαση του οργανισμού, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και έτσι η συντριπτική πλειοψηφία θα χρησιμοποιεί και πάλι το εμβόλιο από σήμερα.
Το σκεπτικό της ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική αναθεώρηση περιστατικών θρόμβων αίματος σε άτομα εμβολιασμένα με το AstraZeneca σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Μαρτίου 2021.
Η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι:
τα οφέλη του εμβολίου για την καταπολέμηση της συνεχώς διαδεδομένης απειλής του COVID-19 (το οποίο οδηγεί σε προβλήματα πήξης και μπορεί να είναι θανατηφόρα) εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών,
το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος (θρομβοεμβολικά επεισόδια) σε εκείνους που το έλαβαν,
δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου ή με συγκεκριμένους τόπους παρασκευής.
Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος που σχετίζονται με θρομβοπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία στο αίμα που το βοηθούν να πήξει) με ή χωρίς αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων στα αγγεία που στραγγίζουν αίμα από τον εγκέφαλο (CVST).
«Αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις -περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχαν λάβει το εμβόλιο από τις 16 Μαρτίου και ο EMA έχει εξετάσει μόνο 7 περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, DIC) και 18 περιπτώσεις CVST. Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι υπαρκτή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση».
Ποιες χώρες επιστρέφουν στην χρήση του AstraZeneca σήμερα
Ήδη πριν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, Γαλλία και Ιταλία είχαν δείξει πως θα προχωρήσουν στην άρση της αναστολής της χρήσης τους. Έτσι και γίνεται καθώς από σήμερα θα κάνουν και πάλι χρήση του εμβολίου. 
Μάλιστα, στην Γαλλία θα εμβολιαστεί σήμερα με το εν λόγω εμβόλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ο Μπόρις Τζόνσον στην Βρετανία, προκειμένου να δείξουν στους πολίτες πως είναι ασφαλές.
Η Γερμανία με την σειρά της ανακοίνωσε πως από σήμερα θα χρησιμοποιείται ξανά το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ στην λίστα προστίθενται Λετονία και Λιθουανία. Σήμερα ξεκινά τους εμβολιασμούς και η Βουλγαρία που είχε αναστείλει το εμβόλιο, όπως και η Κύπρος.
Ποιοι ακολουθούν, ποιοι διατηρούν την αναστολή
Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν και πάλι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία αναμένεται να κάνουν χρήση του από την προσεχή Δευτέρα.
Αντίθετα, στην Δανία όπου μία ασθενής πέθανε αφότου εμβολιάστηκε με το AstraZeneca, μετά από θρομβοεμβολικού επεισοδίου εξετάζονται δέκα ανάλογες περιπτώσεις, ενώ η Σουηδία συνεχίζει την αναστολή της χρήσης του μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Οπως ανακοίνωσε η Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων, μια γυναίκα, χωρίς άλλα προβλήματα, πέθανε στη Σουηδία σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca.
«Αυτή είναι μια περίπτωση θρόμβων αίματος στις αρτηρίες και στις φλέβες και μεγάλης αιμορραγίας, δηλαδή η σπάνια διαταραχή στην οποία εστιάζει η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», δήλωσε η Βερόνικα Αρθουρσον, επικεφαλής ασφάλειας φαρμάκων στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν σταμάτησε την χρήση του AstraZeneca η Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, δεν άλλαξε κάτι και η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου συνεχίζεται κανονικά. Το υπουργείο Υγείας τόνιζε από την πρώτη στιγμή πως συντάσσεται με τις αποφάσεις του ΕΜΑ και δεν είχε προχωρήσει σε αναστολή του εμβολίου της Astrazeneca περιμένοντας με ψυχραιμία τα αποτελέσματα των ειδικών στις έρευνες για τις θρομβώσεις. Ετσι, μετά την θετική εισήγηση του ΕΜΑ, το εμβόλιο θα συνεχίζεται να χορηγείται κανονικά.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα