ΑρχικήΚόσμος«Επιχείρηση Sindoor»: Κίνδυνος ανάφλεξης στο Κασμίρ - Όλες οι πληροφορίες για το...

«Επιχείρηση Sindoor»: Κίνδυνος ανάφλεξης στο Κασμίρ – Όλες οι πληροφορίες για το ινδικό χτύπημα στο Πακιστάν

Δύο εβδομάδες μετά από μια πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε τουρίστες στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, η Ινδία εξαπέλυσε σειρά χτυπημάτων σε στόχους στο Πακιστάν και στο πακιστανικά διοικούμενο Κασμίρ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι οι επιδρομές – με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor» – εντάσσονται στη «δέσμευση» της χώρας να καταστήσει υπόλογους όσους ευθύνονται για την επίθεση της 22ας Απριλίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 25 Ινδούς και έναν Νεπαλέζο υπήκοο.

Ωστόσο, το Πακιστάν, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε τα χτυπήματα «απρόκλητα», με τον Πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ να δηλώνει ότι «αυτή η ειδεχθής πράξη επιθετικότητας δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη και ένα drone. Η Ινδία δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αχμέντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά της, η Ινδία ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από πακιστανικά πυρά πυροβολικού στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ.

Πού χτύπησε η Ινδία;

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ότι στόχοι σε εννέα διαφορετικά σημεία, τόσο στο πακιστανικά διοικούμενο Κασμίρ όσο και στο έδαφος του Πακιστάν, δέχθηκαν επίθεση.

Σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, επρόκειτο για «υποδομές τρομοκρατών» – σημεία από όπου «σχεδιάζονταν και κατευθύνονταν» επιθέσεις.

Η Ινδία τόνισε ότι δεν επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Πακιστάν, λέγοντας ότι οι ενέργειές της ήταν «στοχευμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες».

Από την πλευρά του Πακιστάν, αναφέρεται ότι χτυπήθηκαν τρεις περιοχές: η Μουζαφαραμπάντ και η Κότλι στο πακιστανικά διοικούμενο Κασμίρ, καθώς και η Μπαχαβαλπούρ στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν.

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Χουαουάτζα Ασίφ, δήλωσε στο GeoTV ότι οι επιθέσεις έπληξαν περιοχές αμάχων, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τους ισχυρισμούς της Ινδίας περί «στοχευμένων στρατοπέδων τρομοκρατών».

Γιατί εξαπέλυσε η Ινδία την επίθεση;

Οι επιδρομές ήρθαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, εξαιτίας των πυροβολισμών στην ειδυλλιακή τουριστική πόλη Παχαλγκάμ.

Η επίθεση της 22ας Απριλίου από ομάδα ενόπλων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ατόμων, με επιζώντες να αναφέρουν ότι οι δράστες στόχευαν συγκεκριμένα Ινδουιστές άνδρες.

Ήταν η πιο φονική επίθεση κατά αμάχων στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια, προκαλώντας ευρύτατη οργή στην Ινδία.

Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα θα καταδιώξει τους υπόπτους «μέχρι την άκρη της Γης» και ότι όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση «θα τιμωρηθούν πέρα από κάθε φαντασία».

Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει κατονομάσει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση ως υπεύθυνη για την επίθεση στην Παχαλγκάμ, και παραμένει ασαφές ποιος την πραγματοποίησε.

Η ινδική αστυνομία, πάντως, υποστηρίζει ότι δύο από τους δράστες ήταν υπήκοοι Πακιστάν, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις – κάτι που το Πακιστάν αρνείται κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα της 22ας Απριλίου.

Στις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν, οι δύο χώρες πήραν σειρά ανταποδοτικών μέτρων – μεταξύ άλλων, απέλασαν διπλωμάτες, ανέστειλαν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και έκλεισαν συνοριακά περάσματα.

Πολλοί ωστόσο προέβλεπαν ότι η κρίση θα κλιμακωνόταν με κάποιο διασυνοριακό χτύπημα – όπως είχε συμβεί και μετά τις επιθέσεις στο Πουλουάμα το 2019, που άφησαν πίσω 40 νεκρούς Ινδούς παραστρατιωτικούς.

Γιατί το Κασμίρ αποτελεί μόνιμη εστία έντασης;

Το Κασμίρ διεκδικείται εξ ολοκλήρου τόσο από την Ινδία όσο και από το Πακιστάν, όμως διοικείται μόνο εν μέρει από καθεμιά από τις δύο χώρες, μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία και τη διαίρεση του 1947.

Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει δύο φορές για τον έλεγχο της περιοχής.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ήταν επιθέσεις εξτρεμιστών που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύγκρουσης. Στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ υπάρχει ένοπλη εξέγερση κατά της ινδικής κυριαρχίας από το 1989, με τους μαχητές να επιτίθενται τόσο σε δυνάμεις ασφαλείας όσο και σε αμάχους.

Η επίθεση της 22ας Απριλίου ήταν η πρώτη με τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών αμάχων μετά την κατάργηση του Άρθρου 370 από την Ινδία το 2019, το οποίο παρείχε στο Κασμίρ καθεστώς ημιαυτονομίας.

Μετά την απόφαση αυτή, η περιοχή γνώρισε διαδηλώσεις, αλλά παράλληλα καταγράφηκε ύφεση των ενόπλων ενεργειών και εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Το 2016, μετά τον θάνατο 19 Ινδών στρατιωτών στην Ούρι, η Ινδία εξαπέλυσε «χειρουργικά πλήγματα» πέρα από τη Γραμμή Ελέγχου – τα de facto σύνορα Ινδίας και Πακιστάν – εναντίον στρατοπέδων ενόπλων.

Το 2019, η επίθεση στο Πουλουάμα που κόστισε τη ζωή σε 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς οδήγησε σε αεροπορικές επιδρομές στην Μπαλακότ – την πρώτη επιχείρηση εντός πακιστανικού εδάφους μετά το 1971 – με αποτέλεσμα αμοιβαίες εναέριες επιθέσεις και κατάρριψη αεροσκαφών.

Καμία από τις δύο κρίσεις δεν εξελίχθηκε σε ανοιχτό πόλεμο, ωστόσο η διεθνής κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή, φοβούμενη την κλιμάκωση. Διπλωματικές προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε για «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα να «τερματιστούν πολύ σύντομα» οι εχθροπραξίες.

Πηγή: BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ