Ερντογάν: «Η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί»

12 mins read

Αφού έκανε την προσευχή του στην Αγιά Σοφιά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι: «Η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αμέσως μετά, ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, έξω από την Αγία Σοφία συγκεντρώθηκαν 350.000 πιστοί.

Νωρίτερα, διάβασε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Φορώντας μάσκα, όπως απαιτείται από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια. Βρήκε την θέση του στην πρώτη σειρά στα πετρόλ χαλιά και γονάτισε, όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Το CNN Turk και άλλα κανάλια μετέδιδαν ζωντανά όλη τη διαδικασία, με καλεσμένους που μιλούσαν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ύστερα από 86 χρόνια.

Από νωρίς το πρωί, πλήθος προσκυνητών και μη συγκεντρώθηκαν στην Αγιά Σοφιά. Να υπενθυμιστεί ότι η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε επί 86 χρόνια ως μουσείο.

Στις 10 Ιουλίου ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αμέσως και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση, ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, ενώ αφαιρέθηκαν οι πινακίδες του υπουργείου Πολιτισμού και στην είσοδο της Αγιάς Σοφιάς τοποθετήθηκε πινακίδα που αναγράφει πλέον «Μεγάλο Τζαμί», ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκεται αναρτημένη και η τουρκική σημαία.

 

 

Μάλιστα, ο Ερντογάν, αφού φόρεσε το καπέλο προσευχής, έψαλε και ο ίδιος για λίγα λεπτά.

 

Facebook Comments