ΑρχικήΚόσμοςΕπιχείρηση Doppelgänger: Ποιοι «φούντωσαν» τα σενάρια συνωμοσίας για την Κέιτ Μίντλετον

Επιχείρηση Doppelgänger: Ποιοι «φούντωσαν» τα σενάρια συνωμοσίας για την Κέιτ Μίντλετον

Ενώ κάποιοι έκαναν αστεία και δημοσίευαν memes, άλλοι έκαναν εικασίες για το πού βρίσκεται η Κέιτ.

Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται μια ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης αξιοποίησαν τις θεωρίες συνωμοσίας, σχετικά μετο που βρίσκεται η Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, σύμφωνα με ανάλυση Βρετανών ειδικών ασφαλείας.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν αυτοί οι σκιώδεις Ρώσοι χρήστες των social media μπορεί να χρησιμεύσει ως μια δοκιμασία, λένε οι ειδικοί, σε μια χρονιά που οι εκλογές στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη θα πληγούν από τη μακροχρόνια απειλή των ψευδών ειδήσεων, η οποία τώρα υπερτροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, όσο ξεκάθαρη κι αν ήταν η κακόβουλη ξένη εμπλοκή στη συνωμοσία #KateGate, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καινοτομίας Ασφάλειας, Εγκλήματος και Πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία έσπευσαν να επισημάνουν ότι αυτοί οι χρήστες των social media δεν ήταν υπεύθυνοι για τη δημιουργία φημών και θεωριών συνωμοσίας γύρω από την πριγκίπισσα, πριν αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα ότι πάσχει από καρκίνο.

Το ζήτημα «Ήταν ήδη πλαισιωμένο με όρους συνωμοσίας, επομένως ξένοι ηθοποιοί δεν χρειάζεται να θέσουν αυτό το πλαίσιο – αυτό είναι ήδη εκεί για να το εκμεταλλευτούν», είπε ο Μάρτιν Ινες, διευθυντής του ινστιτούτου.

Η δημιουργία αυτών των θεωριών ήταν συνήθως έργο δυτικών επιρροών με υψηλούς αριθμούς ακολούθων, τακτικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ασχολούνται μαζί τους.

Ενώ κάποιοι έκαναν αστεία και δημοσίευαν memes, άλλοι έκαναν εικασίες για το πού βρίσκεται η Κέιτ. Τα παραδοσιακά μέσα διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στην ανατροφοδότηση του θέματος ενισχύοντας και παρατείνοντας το τσίρκο.

Ωστόσο, ο Ίνες και οι συνεργάτες του είπαν ότι εντόπισαν 45 λογαριασμούς που αναρτούσαν την Kate στο X που έφεραν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης, γνωστής ως Doppelgänger.

Για τους ερευνητές που πέρασαν χρόνια αναλύοντας αυτού του είδους τις κινήσεις, συγκεκριμένες ενδείξεις περιελάμβαναν τα ονόματα χρήστη των λογαριασμών και το γεγονός ότι προφανώς είχαν δημιουργηθεί σε παρτίδες και χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο διατύπωσης. Μερικοί ήταν εύκολο να εντοπιστούν επειδή δημοσίευσαν περιεχόμενο υπέρ της Ρωσίας ή κατά της Ουκρανίας.

«Οι στόχοι της εκστρατείας είναι διπλοί», είπε ο Ινές. «Πρώτον, χρησιμοποιήστε την αύξηση της επισκεψιμότητας που σχετίζεται με την Κέιτ για να διαδώσετε φιλορωσικό περιεχόμενο, που συχνά σχετίζεται με τον πόλεμο της στην Ουκρανία. Δεύτερον, σπείρε διχόνοια».

«Πρόκειται για αποσταθεροποίηση. Πρόκειται για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς: κυβέρνηση, μοναρχία, μέσα ενημέρωσης – τα πάντα», είπε ο Ινές. «Αυτού του είδους οι ιστορίες είναι ιδανικά οχήματα με τα οποία το κάνουν αυτό».

Το Doppelgänger εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2022 από το EU DisinfoLab, μια μη κερδοσκοπική ομάδα εμπειρογνωμόνων με έδρα την Ευρώπη που ερευνά τη διάδοση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. Στο παρελθόν, αυτό το «δίκτυο λειτουργίας επιρροής με βάση τη Ρωσία» λειτούργησε κλωνοποιώντας ιστοσελίδες παραδοσιακών εταιρειών μέσων ενημέρωσης, δημοσιεύοντας ψεύτικα άρθρα και προωθώντας τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει η EU DisinfoLab στον ιστότοπό της. Η τεχνολογία πιθανότατα έχει γίνει πιο εξελιγμένη από τότε.

«Δεν πρόκειται για ομάδες που αποτελούν μέρος των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως συνέβη με άλλες επιχειρήσεις», είπε ο Ινές. Αντίθετα, αυτή η εκστρατεία διευθύνεται από «εμπορικές εταιρείες που παίρνουν συμβόλαια από το Κρεμλίνο».

Το NBC News έστειλε email στο Κρεμλίνο και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για σχολιασμό.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που εμπλέκεται. Επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι η Κίνα και το Ιράν τροφοδοτούν επίσης παραπληροφόρηση σχετικά με την πριγκίπισσα.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς που συνδέονται με τη Ρωσία, δεν έβγαλαν τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με την Κέιτ, αλλά απάντησαν σε υπάρχουσες δημοσιεύσεις, συχνά αλλά όχι αποκλειστικά με φιλορωσικό, αντι-Ουκρανικό περιεχόμενο, είπε ο Ινές.

Οι ερευνητές εστίασαν στο X λόγω της ικανότητάς τους να συγκεντρώνουν και να αναλύουν γρήγορα τις δημοσιεύσεις του. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Για τους ανεξάρτητους ερευνητές, είναι πραγματικά δύσκολο να αποκτήσουν μια καλή οπτική για το TikTok», είπε. «Αλλά για να σας δώσουμε κάποια αίσθηση κλίμακας, κάναμε λίγη έρευνα και η ιστορία #KateGate είχε 14 δισεκατομμύρια προβολές σε έναν μήνα». Αυτές ήταν γενικές απόψεις και όχι μόνο εκείνες που συνδέονται με ρωσικούς λογαριασμούς.

Το ήδη πλούσιο οικοσύστημα των θεωριών συνωμοσίας —που δεν αποθαρρύνθηκε σχεδόν καθόλου από την γενική κάλυψη στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης— τους έδωσε έναν άφθονο καμβά για να εργαστούν.

Όλη η ιστορία ήταν «ένα τέλειο κοκτέιλ όσον αφορά τα πράγματα που χρειάζεσαι για να ευδοκιμήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο Sander van der Linden, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που ερευνά γιατί οι άνθρωποι επηρεάζονται από την παραπληροφόρηση.

Η βασιλική οικογένεια ήταν πάντα στόχος θεωριών συνωμοσίας που υποδηλώνουν ότι κατά κάποιο τρόπο «συνωμοτούν στα παρασκήνια και σχεδιάζουν πονηρούς στόχους», είπε ο van der Linden.

Πρόσθεσε ότι η επεξεργασμένη φωτογραφία της Κέιτ και των τριών παιδιών της που κυκλοφόρησε το Παλάτι του Κένσινγκτον νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ταιριάξει σε αυτή τη νοοτροπία.

Στο μείγμα προστίθενται η φθίνουσα παγκόσμια εμπιστοσύνη σε θεσμούς όπως τα μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνήσεις, ένας «μαζικός πανικός για την τεχνητή νοημοσύνη και χειραγωγημένες ειδήσεις και εικόνες στο διαδίκτυο» και η «νεότερη ανάπτυξη» σύμφωνα με την οποία «όποιος έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αισθάνεται ντετέκτιβ αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες στο διαδίκτυο», είπε.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τους ειδικούς σε μια χρονιά που θα έχει προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και εκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία και αλλού.

Οι Ρώσοι χρήστες των social media «βλέπουν αυτή τη στιγμή ότι αυτό μπορεί να έχει τεράστια επιτυχία», είπε ο van der Linden. «Απλώς περιμένουν ένα αμφιλεγόμενο θέμα και μετά το ενισχύουν μαζικά. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα είδος φάσης εκπαίδευσης για αυτούς, για να δουν πώς θα το έκαναν κατά τη διάρκεια των πραγματικών εκλογών».

Πηγή: NBS NEWS