ΑρχικήΚόσμοςΈρχονται Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ στην Αθήνα για τη συνάντηση των EuroMed7

Έρχονται Μακρόν, Ντράγκι, Σάντσεθ στην Αθήνα για τη συνάντηση των EuroMed7

Τη «βεντάλια» των διεθνών συμμαχιών της ανοίγει η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» η 8η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή -για πρώτη φορά- της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Η MED-9 (από MED-7) φέρνει στην Αθήνα τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο αναμένονται στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα (ίσως τελικά εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών), της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Τι θα συζητηθεί

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και η κατάσταση στη Λιβύη.

Το πρόγραμμα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αφίξεις των ηγετών στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα ξεκινήσουν στις 15:00 της 17ης Σεπτεμβρίου και η Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 15:30. Δύο ώρες αργότερα, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο.

Στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Σύνοδο των EuroMed7, είπε ότι «κάθε χρόνο βρίσκονται σε διαφορετική χώρα οι ηγέτες των επτά πλέον Μεσογειακών χωρών, εμείς διευρύναμε τη σύνθεση. Συμπεριλάβαμε και την Κροατία και τη Σλοβενία ως μεσογειακές χώρες.

Η μεν Κροατία εμφανώς χώρα στην Αδριατική. Η Σλοβενία με μικρότερη ακτή, αλλά τυπικά λογίζεται ως μεσογειακή χώρα. Άρα θα είμαστε εδώ εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τα γεωπολιτικά ζητήματα.

Όπως κάναμε και πέρυσι, θέλω να θυμίσω, όταν βρεθήκαμε στην Κορσική. Αλλά και σε μία έκτακτη Σύνοδο την οποία κάνουμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την αντιμετώπισή τους. Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης που, ήδη, σας ανέπτυξα για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».