Ευλογιά των πιθήκων: Ο Μπάιντεν πιθανώς να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία

27 mins read

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω της ευλογιάς των πιθήκων και σχεδιάζει επίσης να ορίσει έναν συντονιστή του Λευκού Οίκου για να επιβλέπει την κατάσταση.

Ο ηγέτης των ΗΠΑ και αξιωματούχοι της υγείας συζήτησαν το Σαββατοκύριακο για τα επόμενα βήματά τους για την καταπολέμηση του ιού, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σάββατο ανακοίνωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, προειδοποίηση υψηλότερου επιπέδου του οργανισμού.  Περίπου 17.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Αφρικής από τον Μάιο – συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 2.900 στις Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς οι μολύνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται σε χώρες όπου ο ιός δεν είχε εντοπιστεί ιστορικά.

Ενώ τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία τους στην ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη κοινότητα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλωθεί και σε άλλες ομάδες.  Ωστόσο, οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία παρατεταμένης μετάδοσης μεταξύ ευρύτερων ομάδων πληθυσμού.

Ενώ ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια κήρυξη έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη για να δοθεί στην κυβέρνηση η εξουσία να μειώσει τη γραφειοκρατία και να συλλέξει δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του ιού, άλλοι υποστήριξαν ότι η κίνηση είναι κυρίως συμβολική και δεν θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εμβολίων, τα εμπόδια στη θεραπεία και άλλες προκλήσεις, είπαν τρία άτομα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να σχολιάσουν.

Οι αξιωματούχοι εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν μια τέτοια δήλωση δικαιολογείται για έναν ιό που δεν έχει ακόμη συνδεθεί με κανέναν επιβεβαιωμένο θάνατο στις ΗΠΑ.  Το στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που εμπλέκεται σε αυτό το ξέσπασμα συνδέεται με πυρετό, εξανθήματα και έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, επιπλέον των επιπλοκών σε έγκυες γυναίκες, παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να λάβουν μια απόφαση σχετικά με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης αργότερα αυτή την εβδομάδα, που συνδέεται με μια προγραμματισμένη ανακοίνωση ότι περίπου 800.000 επιπλέον δόσεις εμβολίου θα διανεμηθούν μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η απόφαση περιπλέκεται επίσης από την εσωτερική πολιτική.  Ενώσεις υγείας ζήτησαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να κηρύξει έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας για τις αμβλώσεις και τη βία με όπλα και ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξετάζει μια ευρύτερη κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή, πυροδοτώντας συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίσης να ορίσει έναν εθνικό συντονιστή για την ευλογιά των πιθήκων, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος αυτός είναι απαραίτητος για τη διαχείριση μιας υγειονομικής κατάστασης.  Δύο άτομα που δεν ήταν εξουσιοδοτημένα να συζητήσουν το σχέδιο δήλωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει άτομα με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση επιδημιών και στις κυβερνητικές επιχειρήσεις.

«Πιστεύω ότι αν έχουμε επιτρέψει να γίνει ενδημική στις ΗΠΑ η ευλογιά των πιθήκων – και μπορεί να έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο – τότε θα θεωρηθεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες δημόσιας υγείας των τελευταίων εποχών», δήλωσε ο Scott Gottlieb, επικεφαλής  του FDA κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος έχει συμβουλεύσει και την κυβέρνηση Μπάιντεν για τον κορονοϊό.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν αντιτείνουν ότι ο ιός μπορεί ακόμα να περιοριστεί, επισημαίνοντας το απόθεμα θεραπειών και εμβολίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την ταχέως αυξανόμενη διαθεσιμότητα τεστ.

«Δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο όπου να έχουν 300.000 δόσεις εμβολίων, όπως έχουμε εδώ στην Αμερική», είπε ο Υπ. Υγείας των ΗΠΑ.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο.

Facebook Comments