ΑρχικήΚόσμοςΦωτιά στη ρωσο-ουκρανική κρίση - Αδιέξοδο στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας

Φωτιά στη ρωσο-ουκρανική κρίση – Αδιέξοδο στις συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε χθες Πέμπτη ότι οι μεσολαβητές δεν ασκούν καμία πίεση στο Κίεβο μετά τον νέο γύρο συνομιλιών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας για την πολυετή ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, που τερματίστηκε χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Απεσταλμένοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συζήτησαν χθες για δεύτερη φορά, με ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία να μεσολαβούν.

Οι μεσολαβητές τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αλλά «προς λύπη μας» δεν πιέζουν το Κίεβο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, έκρινε ο ρώσος απεσταλμένος Ντμίτρι Κόζακ έπειτα από τις μαραθώνιες συνομιλίες εννέα ωρών.

«Δεν κατέστη δυνατό να ξεπεραστούν οι διαφορές απόψεων», πρόσθεσε ο κ. Κόζακ, εξηγώντας πως η ουκρανική πλευρά ερμηνεύει το ειρηνευτικό σχέδιο κατά τρόπο πολύ διαφορετικό από τη ρωσική.

Ο ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες, πάντως σημείωσε πως υπήρξε πλήρης εκεχειρία για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, κάτι που γι’ αυτόν είναι «ισχυρό αποτέλεσμα», καθώς και ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας πως προσπαθεί να ξαναγράψει τη συμφωνία και ότι κάνει επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων της που θεωρεί ότι τη συμφέρουν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αυτονομιστές, προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, που γειτονεύουν με τη Ρωσία, βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στα χέρια των αυτονομιστών επί σχεδόν οκτώ χρόνια, από το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς, το 2014. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η συγκέντρωση 100.000 και πλέον ρώσων στρατιωτικών σε διάφορους τομείς των συνόρων με την Ουκρανία έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση τους τελευταίους μήνες, με τη Δύση να επισείει τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν και θέλει εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της γραπτής δέσμευσης του NATO ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του. Η συμμαχία και το Κίεβο απορρίπτουν τις ρωσικές αξιώσεις περί νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη ως απαράδεκτες.

 

Το διπλωματικό αδιέξοδο στη ρωσο-ουκρανική κρίση αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών Ρωσίας – Βρετανίας, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να ξεχνά κάθε διπλωματική αβρότητα και να επιτίθεται σκληρά στη Δύση.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Λαβρόφ διέκοψε μία φορά τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ, η οποία μιλούσε πάνω στη μεταφράστρια, προκαλώντας χάος, ενώ μόλις τελείωσαν οι δηλώσεις τους έφυγε εμφανώς εκνευρισμένος, αφήνοντας στο πόντιουμ… σύξυλη την Τρας.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Βρετανίδα υπουργό ότι αρνείται να ακούσει, σε μια επεισοδιακή συνάντηση που είχαν, η οποία κατέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί, ο Λαβρόφ είπε ότι στη συνάντησή του με τη Λιζ Τρας αισθανόταν σαν να βρισκόταν σε συζήτηση κωφαλάλων.

«Λένε ότι η Ρωσία περιμένει να παγώσει το έδαφος, σαν πέτρα, ώστε τα άρματά της να περάσουν εύκολα στο ουκρανικό έδαφος. Νομίζω ότι έτσι ήταν το έδαφος σήμερα με τους Βρετανούς συναδέλφους μας», είπε.

Η Τρας αμφισβήτησε ευθέως τη διαβεβαίωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με τη συγκέντρωση στρατιωτών και όπλων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Δεν βλέπω άλλον λόγο για τον οποίο να σταθμεύουν 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, εκτός από το να απειλούν την Ουκρανία. Και αν Ρωσία μιλάει σοβαρά για διπλωματία, πρέπει να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις και να σταματήσει τις απειλές», είπε.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις δυναμιτίζουν το κλίμα

Ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία, με τη Μόσχα να κάνει απροσπέλαστη τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ουκρανία που βρίσκεται στα χαρακώματα δέχεται ενισχύσεις με πολεμικό εξοπλισμό από το εξωτερικό.

«Συμμαχική αποφασιστικότητα» ονομάζονται οι κοινές ασκήσεις Μόσχας και Μινσκ στο λευκορωσικό έδαφος. Τεθωρακισμένα άρματα μάχης, S400, αεροσκάφη Σουκόι και 30 χιλιάδες στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και οι επίλεκτες δυνάμεις των Σπέτσναζ.

Η Ουκρανία απαντά με την άσκηση «Χιονοθύελλα 22» που θα διαρκέσει και αυτή δέκα μέρες. Και στα δάση της Εσθονίας, σε απόσταση 100 χλμ από τα ρωσικά σύνορα, γαλλικά στρατεύματα εκπαιδεύονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες στο πλαίσιο εξάσκησης του ΝΑΤΟ.

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Ουκρανικές, αλλά και τις νατοϊκές στην Εσθονία, ενώ τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Σεβαστούπολη κάνουν σχεδόν αδιάβατη τη διέλευση από την Μαύρη Θάλασσα αλλά και την Αζοφική, όπως καταγγέλει το Κίεβο.

Στο διπλωματικό πεδίο, άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες για όξυνση της έντασης.

«Βλέποντας την προετοιμασία για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις, ξανά, το εκλαμβάνουμε περισσότερο ως κίνηση κλιμάκωσης και όχι αποκλιμάκωσης» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Πηγή: ΑΠΕ – EΡT