ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης από Βέροια: «Αν τα Σκόπια δεν σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών,...

Μητσοτάκης από Βέροια: «Αν τα Σκόπια δεν σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος για την Ευρώπη»

«Ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν, έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση χωρίς ακρότητες και πολλές φωνές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας ομιλία σε πολίτες στη Βέροια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μακεδονία.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην παρουσίαση του «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων Ημαθίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ακούει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

«Το κόμμα της ΝΔ είναι ταυτισμένο με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς ο εθνάρχης Μακεδόνας Κώστας Καραμανλής, έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη κόντρα στα κόμματα που φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά μια χώρα που η φωνή της μετράει στην Ευρώπη», τόνισε.

«Το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπετε γύρω σας, στα έργα της περιφέρειας, στην ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου στις Αιγές. Αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 5 χρόνια για να στηρίξουμε μαζί με την Ευρώπη τις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση που δεν δοκίμασε μόνο τα νησιά αλλά και ολόκληρη την Μακεδονία τα κάναμε γιατί δουλέψαμε μαζί με την Ευρώπη. Τα καταφέραμε και γιατί η Ελλάδα δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά η Ευρώπη την ακούει. Η Ευρώπη ακούει τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση. Νωρίτερα πήγαμε στα Ριζώματα για να παρουσιάσουμε μια νέα ψηφιακή δράση του υπουργείου Παιδείας που έχει πια διαδραστικούς πίνακες που χρηματοδοτήθηκαν απο το Ταμείο Ανακάμψης και τα 36 δισ. που διαπραγματεύτηκα προσωπικά στην Ευρώπη. Ψηφιακό φροντιστήριο θα σημαίνει ότι τα παιδιά από του χρόνου που είναι στην Τρίτη Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από καθηγητές του δημόσιου σχολείου», πρόσθεσε.

«Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

«Πείσαμε την Ευρώπη να στηρίξει μια πολιτική ασφαλούς φύλαξης των συνόρων. Γι’ αυτό φτιάχνουμε τον φράχτη στον Έβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ώστε εμείς να καθορίζουμε ποιος μπαίνει στην επικράτεια και όχι ο κάθε άθλιος διακινητής. Η ΝΔ είναι το πιο ισχυρό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», συμπλήρωσε.

«Αν δεν είχαμε βγάλει την Ελλάδα από το φάσμα της χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε 500 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε την ΕΛΓΑ, ώστε να στηρίζει τους αγρότες. Ποιον θέλετε στην Ευρώπη να κάνει αυτές τις διαπραγματεύσεις; Γι αυτό θα ψηφίσουμε στις 9 Ιουνίου.

Σήμερα η χώρα είναι πολύ πιο θωρακισμένη. Τα Rafale είναι ήδη εδώ και πετάνε. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης.

Ο κόσμος του 2024 δεν είναι του 2019. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο; Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τις χώρες της ΕΕ ώστε να μπορούμε αύριο να αποκτήσουμε π.χ. μια ευρωπαϊκή αεράμυνα, ένα iron dome, μια θωράκιση που δεν θα περνάει κουνούπι από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή πολιτική για το δημογραφικό; Εμείς θα στηρίζουμε πάντα έμπρακτα την ελληνική οικογένεια. Το επίδομα γέννας εμείς το θεσμοθετήσαμε, το επίδομα μητρότητας το δώσαμε στις ελεύθερες επαγγελματίες.

Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι υπάρχει θέμα ακριβείας και κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ακόμα.

«Αν τα Σκόπια δεν σεβαστούν τη Συμφωνία, δεν θα μπουν στην ΕΕ»

«Το να είναι ισχυρή η ΝΔ στο ευρωπαικό κοινοβούλιο σημαίνει ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει περισσότερη προκοπή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Οι εκλογές αυτές αφορούν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Όλη η αντιπολίτευση είτε από δεξιά είτε από αριστερά έχει στρατευθεί για να κοντύνει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, χωρίς να λένε κουβέντα για την Ευρώπη.

Έχουμε από τα δεξιά τους υπερπατριώτες πολεμοχαρείς που θεωρούν ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση πρέπει να κατηγορηθεί ότι δήθεν είναι ενδοτική επειδή ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και να τον διορθώσει όσον αφορά τα ζητήματα της μειονότητας.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες με τον βόρειο γείτονα μας, θα ήθελα να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλα είχαμε πει ότι άπαξ και ψηφιστεί θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Αν πιστεύουν ότι κάποιοι μπορούν να την αμφισβητήσουν, θα γνωρίζουν δύο πράγματα: Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν μέχρι να υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία.

Κάποιοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν την πίστη. Δεν παίζει κανείς με την ορθοδοξία, δεν παίζει κανεις με την πίστη, να γυρίσετε την πλάτη με όσους προσπαθούν με τον άθλιο τρόπο να αξιοποιήσουν τα πιστεύω της ελληνικής κοινωνίας.

Η αντιπολίτευση τάζει λεφτόδεντερα. Άκουσα ότι θέλουν να δαπανήσουν 11 δισ. ευρώ παραπάνω, κι εγώ θα το ήθελα αλλά δεν έχω τα χρήματα.

Όταν αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν πόλεμο, μόνο άσχημα πράγματα θα προκύψουν για τη χώρα.

Σας ζητώ να στείλετε μήνυμα συνέχειας στήριξης της ΝΔ και των μεταρρυθμίσεων. Εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 όπως σας έλεγα και το 2019 ότι εκλογές θα γίνουν το 2023.

Η ΝΔ θα βγει δυνατή από αυτή τη μάχη. Η βάση συσπειρώνεται, οι πολίτες που συντάσσονται με τη ΝΔ είναι εδώ, για να μας στηρίξουν. Έχει σημασία να πολεμήσουμε την αποχή, την αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία», κατέληξε.

Το απόγευμα στα Γιαννιτσά

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» στην Πατρίδα Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα Γιαννιτσά.