Γαλλία: Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για 9η μέρα- Κακές οι δημοσκοπήσεις για τον Μακρόν

16 mins read

Συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 1,08 εκατομμύριο σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα, ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής. Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν σήμερα προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης”, τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

 


 


Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, κόλαφος για τον Μακρόν η νέα δημοσκόπηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, στη σκιά των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι η χθεσινή ομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά την οποία υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση με την οποία παρατείνεται η ηλικία συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών Elabe για λογαριασμό του γαλλικού καναλιού BMFTV με 1.037 άτομα, οι Γάλλοι δεν βρήκαν πειστικές τις θέσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία έγινε δεκτή χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι τα σχόλια του Μακρόν στο πλαίσιο της κρίσης θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στη χώρα παρά ηρεμία. Ενώ η ομιλία του Μακρόν εξόργισε 7 στους 10 Γάλλους, μόνο το 11% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ομιλία του Γάλλου προέδρου θα μειώσει την ένταση στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το 65% των Γάλλων αξιολόγησαν τον Μακρόν ως «κακό» πρόεδρο και το 69% ως «αλαζόνα» πρόεδρο. Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «άδικη».

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα