ΑρχικήΚόσμοςΜακρόν: Δεν επιδιώκω επανεκλογή αλλά το συμφέρον της Γαλλίας- Αναγκαία η μεταρρύθμιση

Μακρόν: Δεν επιδιώκω επανεκλογή αλλά το συμφέρον της Γαλλίας- Αναγκαία η μεταρρύθμιση

Λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή έγκριση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος στη Γαλλία που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη κι ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται αύριο για απεργίες, Εμανουέλ Μακρόν έδωσε απαντήσεις.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μέσα από το Μέγαρο Ελιζέ στους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων στα κανάλια TF1 (με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη χώρα), Μαρί Σοφί-Λακαρό, και France 2 (κρατικό) Ζουλιάν Μπιζιέ.

Για το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του στην πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ρύθμιση για το ασφαλιστικό είναι αναγκαία
“Η μεταρρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι γιατί αυτό αρέσει σε μένα, θα ήθελα να μην την κάνω, αλλά για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκα να την κάνω”, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν προσθέτοντας ότι θέλει την έναρξη της ισχύος της μέχρι το τέλος του έτους, “ώστε τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν. Δεν υπάρχουν 36 λύσεις”, είπε.

Όσο για το πότε θα ηρεμήσει η κατάσταση στη Γαλλία, είπε ότι “η κυβέρνηση έχει στόχο η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει το συντομότερο δυνατό”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έτοιμος “να επωμισθεί την αντιδημοφιλία” που εισπράττει τώρα για να θέσει σε ισχύ την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μακρόν: Δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου, επιλέγω το συμφέρον της χώρας
“Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου, αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας”, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι “αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ”.

Αυτή ήταν η πρώτη συνέντευξη του Μακρόν μετά τη μεγάλη αναταραχή που προκλήθηκε όταν η πρωθυπουργός ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου, προκαλώντας έτσι δύο προτάσεις μομφής. Ωστόσο, όπως μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του και υπουργούς είπε ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να καταλαγιάσει την λαϊκή διαμαρτυρί.

“Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα”, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

 

 

 

Με νέα γενική απεργία την Πέμπτη απαντούν τα συνδικάτα
Η Γαλλία ετοιμάζεται για ακόμη μία μέρα γενικής απεργίας, αύριο 23 Μαρτίου. Ο Εμάνουελ Μακρόν καταδίκασε εξάλλου τα κρούσματα βίας των τελευταίων ημερών, ενώ καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση.

Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Εκ παραλλήλου δήλωσε ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλα κέρδη να αναδιανείμουν τμήμα από αυτά στους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μακρόν επισήμανε ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι οδυνηρές και ότι αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αντιδράσεις, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως αναγκαίες και γι’ αυτό είναι αποφασισμένος να τις προωθήσει.

 

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία ενδεχομένως να επηρεάσουν τα σχέδια για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του βρετανού βασιλιά Καρόλου την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε σήμερα μια πηγή των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και δεχόμαστε συμβουλές από το υπουργείο Εξωτερικών και τη γαλλική πλευρά”, είπε η πηγή. “Πιθανόν να επηρεαστούν θέματα επιμελητείας”.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει τρόπους ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση εν μέσω της αυξανόμενης οργής σε όλη τη Γαλλία για το σχέδιό του για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Χθες Τρίτη πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και οδοφράγματα σε διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά την έκτη νύχτα συγκρούσεων διαδηλωτών με την αστυνομία.

 

 

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να μεταβεί στη Γαλλία την Κυριακή στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του — η πρώτη από τότε που ανήλθε στον βρετανικό θρόνο.

Το ταξίδι του περιλαμβάνει επίσκεψη στο μουσείο Ορσέ και δείπνο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Περιλαμβάνει ακόμη εκδηλώσεις στην Αψίδα του Θριάμβου προτού αναχωρήσει με τρένο για την πόλη Μπορντό.

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα του βασιλιά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει από τον Μακρόν να ματαιώσει την επίσκεψη εξαιτίας των συνεχιζόμενων εντάσεων στη χώρα.

Οι καθημερινές διαδηλώσεις μαζί με τις κυλιόμενες απεργίες που έχουν επηρεάσει τον τομέα πετρελαίου της χώρας, τις δημόσιες μεταφορές και την αποκομιδή απορριμμάτων –κυρίως στο Παρίσι– συνιστούν τη σοβαρότερη απειλή για την εξουσία του κεντρώου προέδρου μετά τις κινητοποιήσεις των “Κίτρινων Γιλέκων” πριν από τέσσερα χρόνια.

“Απίστευτο! Θα έχουμε τον Εμανουέλ Μακρόν, τον μονάρχη, που πρόκειται να υποδεχτεί τον βασιλιά Κάρολο τον Γ’ στις Βερσαλλίες”, είπε η Σαντρίν Ρουσό, βουλευτής του κόμματος των Οικολόγων.

“Φυσικά και θα πρέπει να ματαιώσει την επίσκεψή του. Είναι στ’ αλήθεια προτεραιότητα να υποδεχτεί τον Κάρολο Γ’ στις Βερσαλλίες;”.

Διαδηλωτές έχουν ήδη συγκρουστεί με την αστυνομία στις Βερσαλλίες με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που έχει προκαλέσει λαϊκή δυσαρέσκεια, με την αστυνομία να τους εμποδίζει να προχωρήσουν προς το κτίριο αυτό που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα στη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ’ .