Ο καύσωνας που σαρώνει τη Γαλλία έχει προκαλέσει μια πολιτική διαμάχη γύρω από το ζήτημα του κλιματισμού.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας «λιώνει» από τη ζέστη, η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα «μεγάλο σχέδιο για τον κλιματισμό» της χώρας, αν κερδίσει την εξουσία στις εόμενες εκλογές.
Στο κοινοβούλιο, η Λεπέν, βουλευτής του Pas-de-Calais στη βόρεια Γαλλία, δήλωσε ότι «ο κλιματισμός σώζει ζωές». Είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Γαλλία αν οι δημόσιες υπηρεσίες «δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης κλιματισμού, σε αντίθεση με δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο».
Ο Eric Ciotti, σύμμαχος της Λεπέν, κατέθεσε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, το οποίο ζητούσε «υποχρεωτικό κλιματισμό» για βασικούς δημόσιους χώρους.
Η Γαλλία διαθέτει μικρό αριθμό δημόσιων χώρων και ιδιωτικών κατοικιών με κλιματισμό σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία. Το 2020, το 25% των γαλλικών κατοικιών διέθετε κλιματισμό, έναντι 14% το 2016, σύμφωνα με την εθνική περιβαλλοντική υπηρεσία Ademe. Περισσότερα σπίτια στη νότια Γαλλία διαθέτουν κλιματισμό, ενώ συγκριτικά λίγα στην περιοχή του Παρισιού ή στην ανατολική Γαλλία.
Η κυβέρνηση επιτέθηκε στους ακροδεξιούς χαρακτηρίζοντάς τους αδαείς και «ανίκανους» επειδή είπαν ότι ο κλιματισμός αποτελεί λύση για την κλιματική κρίση. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Agnès Pannier-Runacher, δήλωσε ότι οι κλιματιζόμενοι χώροι σε οίκους ευγηρίας για ηλικιωμένους είναι υποχρεωτικοί στη Γαλλία εδώ και 20 χρόνια. Είπε ότι, αν και τα ευάλωτα άτομα πρέπει να προστατεύονται από τη ζέστη, ο κλιματισμός «δεν πρέπει να εγκατασταθεί παντού», διότι προκαλεί αύξηση της εξωτερικής θερμοκρασίας και είναι «η λάθος απάντηση».
Η επικεφαλής των Πρασίνων, Marine Tondelier, επιτέθηκε στη Λεπέν για μια περιβαλλοντική πολιτική που περιορίζεται στην «αγορά κλιματιστικών μονάδων», όπως είπε. Η Tondelier δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τους χώρους πρασίνου στις πόλεις και τη σωστή μόνωση των κτιρίων.