Όσοι πουλάνε το συγκεκριμένο τυρί παρά τις απαγορεύσεις έρχονται αντιμέτωποι με βαρύτατα πρόστιμα.
Το κάζου μάρτζου (cazu Marzu), είναι ένα παραδοσιακό τυρί της Σαρδηνίας το οποίο φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και…ζωντανά σκουλήκια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη ζύμωση του τυριού.
Λόγω της ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί για το τυρί αυτό η πώληση του στην Ιταλία ειναι παράνομη, απαγορευμένο είναι επίσης και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Casu Marzu (Rotten Cheese), a traditional Sardinian cheese made of sheep’s milk and containing live maggots, which are responsible for the cheese’s fermentation. Because of health concerns associated with the cheese, commercial sales of it are illegal in Italy. Cheese is also… pic.twitter.com/wuypK1yLxG
— Archaeo – Histories (@archeohistories) November 8, 2024
Το 2009 το βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ γκίνες, ανέφερε το τυρί ως το «πιο επικίνδυνο τυρί» γιατί τα σκουλήκια αφού καταναλωθούν μπορούν να επιβιώσουν από το οξύ του στομάχου και να περάσουν στα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας εμετό, κοιλιακό άλγος και αιματηρή διάρροια.
Ένας Ιταλός δημοσιογράφος μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι το συγκεκριμένο τυρί παρασκευάζεται με μια μοναδική διαδικασία και σε συνδυασμό με την έντονη και σπάνια γεύση, είναι ενδεικτικό της παράδοσης της Σαρδηνίας.
Μέχρι το 1909 δεν υπήρχε γραπτή αναφορά με συνταγές της Σαρδηνίας. Τότε ήταν που ο Vittorio Agnetti, ένας γιατρός από την Μόντενα, ταξίδεψε στη Σαρδηνία και συγκέντρωσε συνταγές.
Ο ντόπιος γαστρονόμος Giovanni Fancello υποστήριξε πως «πάντα τρώγαμε σκουλήκια», «Ο Πλύνιος ο πρεσβύτερος και ο Αριστοτέλης είχαν μιλήσει για αυτό, είναι μέρος της ιστορίας μας».
Μία παραλλαγή του συγκεκριμένου τυριού παρασκευάζεται σε 10 άλλες ιταλικές περιοχές, έχει πολλά διαφορετικά ονόματα όπως casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio.
Κάθε περιοχή του νησιού έχει διαφορετικό τρόπο να το παράγει χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη γάλακτος.
Το τυρί τρώγεται με σαρδινικό ψωμί (pane carasau) συνοδευόμενο από το Cannonau που είναι ένα δυνατό κόκκινο κρασί. Τα σκουλήκια -που πρέπει να είναι ζωντανά όταν καταναλώνεται το τυρί- έχουν μήκος 8 χιλιοστά.
Κάποιοι καταναλωτές προτιμούν να αφαιρούν τα σκουλήκια πριν το φάνε, ενώ άλλοι το τρώνε ως έχει, με τα σκουλήκια.
Το τυρί έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση από το 1962 λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων τα οποία έχουν μολυνθεί από παράσιτα. Από το 1962 έχει απαγορευτεί να πωλείται στην παραδοσιακή του μορφή ακόμη και στη χώρα προσέλευσης του.
Το τυρί πωλείται μόνο στη μαύρη αγορά και οι βοσκοί παράγουν μικρές ποσότητες από το συγκεκριμένο και το πουλάνε σε άτομα που το ζητάνε. Όσοι το πουλάνε μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο 50.000 ευρώ (περίπου 60.000 δολάρια).
Έρευνες δείχνουν ότι έντομα που εκτρέφονται με σκοπό να καταναλωθούν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξείδιο του διοξείδιο του άνθρακα.
Ο Roberto Flore, επικεφαλής του Skylab FoodLab, εργαστήριο συστημάτων τροφίμων του Πανεπιστημίου της Δανίας, έχει μελετήσει για καιρό την έννοια της κατανάλωσης εντόμων. Για μερικά χρόνια, ηγήθηκε της ομάδας έρευνας του Nordic Food Lab, προσπαθώντας να βρει τρόπους να εισάγουμε έντομα στη διατροφή μας.
«Πολλοί πολιτισμοί συνδέουν τα έντομα με ένα συστατικό», λέει η Flore. Επομένως, οι Σαρδηνοί προτιμούν το τυρί με τα σκουλήκια και τρομοκρατούνται με την ιδέα ότι οι άνθρωποι τρώνε σκορπιούς ή γρύλους στην Ταϊλάνδη.