Η πίεση της Γερμανίας έφερε… επίσπευση: Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου από τον ΕΜΑ

11 mins read

Στις 23 Δεκεμβρίου και όχι στις 29 Δεκεμβρίου θα γίνει η έγκριση του εμβολίου των Biontech/Pfizer από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων.  

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της BILD, που επικαλείται πηγές της Κομισιόν και γερμανικής κυβέρνησης, η επίσπευση των διαδικασιών θα γίνει μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Οργανισμό ώστε να κάνει τη δουλειά του γρηγορότερα από την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει. 

Μάλιστα, λόγω των εξελίξεων αυτών, η Bild γράφει ότι ενδέχεται να αρχίσει ο εμβολιασμός στις 26 Δεκεμβρίου στη Γερμανία. Αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, σημαίνει ότι στις ίδιες ημερομηνίες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Ελλάδα.

Η Γερμανία υπολογίζει στην έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 για την Ευρωπαϊκή Ενωση «πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, ενώ μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει αναφερθεί σε μία απόφαση «το αργότερον μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου».

«Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της για τον χρόνο που παίρνει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν ένα εμβόλιο που ήδη χρησιμοποιείται από πολλές χώρες.

Το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, ύστερα από τις θετικές αξιολογήσεις των δικών τους ρυθμιστικών αρχών.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις για νέες ιατρικές θεραπείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση, ακολουθώντας συνήθως τη συμβουλή του ρυθμιστικού φορέα.

 

Facebook Comments