Η υφυπουργός Τουρισμού της Αλβανίας προτρέπει να μποϊκοτάρουν τα καταστήματα της ελληνικής μειονότητας

24 mins read

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλε την υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας, Ορνέλα Τσούτσι, για την απίστευτη δήλωση της σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv».

Η υφυπουργός προέτρεψε σε γλωσσικό ρατσισμό τους Αλβανούς πολίτες. Η δήλωσή της είναι αποκαλυπτική για την νοοτροπία καταπίεσης και παραβίασης των δικαιωμάτων της ΕΕΜ που επικρατεί ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο της πολιτείας.

Ερωτηθείσα από τον δημοσιογράφο για το τι θα πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στον Νότο της Αλβανίας, -δηλαδή στις περιοχές που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως το Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χειμάρρα-, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες τους απευθυνθούν στην ελληνική γλώσσα για την παραγγελία, η υφυπουργός απάντησε πως οι επισκέπτες θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα.

Το σημαντικό όμως δεν είναι αν η υφυπουργός δεν γνωρίζει ή δεν σέβεται το γεγονός ότι η χρήση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα για τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Το κρίσιμο είναι ότι η δήλωσή της αποτελεί ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μια αναγνωρισμένη από το κράτος μειονότητα, τα μέλη της οποίας εκτός των άλλων είναι και Αλβανοί πολίτες.

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ

Θέμα: Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ.

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση της πολιτείας, είναι η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Ράμα, κα. Ορνέλα Τσούτσι. Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης της, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv», για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η κα. Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα. Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα!!!- προέτρεψε. Ενώ από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία. Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση.

Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί. Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια, την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!

Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Άγιοι Σαράντα, στις 16 Ιουλίου 2020

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

https://www.facebook.com/deeem.omonoia.official/posts/2475583356024539?__xts__[0]=68.ARA8kflWGg-G-UgR8S5EJcHFTnarF5pL4mSScGHu-edwCca8utvIpSFSGLnoh-cuXihBhedxHT1jTHAmA5idR-vznV1YiC6jXgBUwTHSzsj0Moy_z9oy1CXlxXRwxVlpFC4zdrUUnWNYaomtxXSziurV6pHTbhfed1KV5XkKGwCbEtB7F7DEahDsUwWLUDbPEwNqtdnhGYBOV0aacb4QmysTiBlI3X9T4uOLpalAJmOt1xj7tt6_YQlObzUpiLoCD7AVttH8O8l2oRBvBcXcC5RKv7GAUhi_cnseqwKyewm5IuhM3md9l-22lK-BS4t5HUkVwTbo2OLQEVx8a5Aobqar&__tn__=-R

Facebook Comments

Τελευταία Νέα