ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό κάτω των 65 ετών με βάση το υποκείμενο...

ΗΠΑ: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό κάτω των 65 ετών με βάση το υποκείμενο νόσημα και όχι την ηλικία

Ο CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών) έχει αποφασίσει και εφαρμόζει διαφορετική προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς από την ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα μετά τους άνω των 65 ετών.
Όπως αναφέρει στις ενδιάμεσες συστάσεις του ο CDC, στη Φάση 1γ, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών, και σε άτομα ηλικίας 16–64 ετών με ιατρικό ιστορικό υψηλού κινδύνου (δηλαδή ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα).
Την ώρα που η Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας προέκρινε τους υγιείς πολίτες 60-64 ετών για το εμβόλιο της AstraZeneca, o CDC παραθέτει με επιστημονικά στοιχεία και μελέτες γιατί οι ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παραμένοντας ανεμβολίαστοι. Στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου αναφέρουν: 
«Ο κίνδυνος για νοσηλεία που σχετίζεται με την COVID-19 αυξάνεται με τον αριθμό των ιατρικών παθήσεων υψηλού κινδύνου. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 2,5 φορές για άτομα με μία πάθηση (ένα υποκείμενο νόσημα) έως 5 φορές για άτομα με τρεις ή περισσότερες συννοσηρότηρες.  Σύμφωνα με  πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων του Συστήματος Παρακολούθησης Παράγοντα Κινδύνου, τουλάχιστον το 56% των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών αναφέρουν τουλάχιστον μία ιατρική κατάσταση υψηλού κινδύνου».
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Όσο για το ποια είναι τα υποκείμενα νοσήματα υψηλού ρίσκου που δημιουργούν κίνδυνο νοσηλείας, ο CDC παραθέτει τα εξής:
καρκίνος, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρδιακές παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή καρδιομυοπάθειες, ανοσοκατασταλμένη κατάσταση (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση οργάνων, παχυσαρκία, δρεπανοκυτταρική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, και άλλα.