Οι κρίσιμοι αριθμοί που δεν δίνονται για τον εμβολιασμό – Γιατί θα δικαιώσουν όσους φωνάζουν για τις ευπαθείς ομάδες

32 mins read

Βάσει του σχεδιασμού που έχει ανακοινωθεί για τα εμβόλια, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 1,7 εκ πολίτες. Δυστυχώς σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας κάτω των 60 ετών.
Αν και είναι κοινώς παραδεκτό ότι η συννοσηρότητα είναι ο βασικός παράγων που οδηγεί έναν ασθενή με Covid 19 στη ΜΕΘ, στην Ελλάδα το μόνο στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη για την προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς είναι το ηλικιακό. Κριτήριο που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε όλες τις χώρες του κόσμου, μέχρι την ηλικία των 70 ή σε ορισμένες περιπτώσεις και των 65 ετών, όχι όμως και μέχρι την ηλικία των 60.  Για έναν ανεξήγητο λόγο όμως ειδικά στην Ελλάδα κάποιοι με επιμονή υποστηρίζουν ότι η ηλικία 60-64, χωρίς υποκείμενο νόσημα, συνιστά επιβαρυντικό παράγοντα για νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω COVID 19.
Ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρουσιάζει αναλυτικά την προτεραιοποίηση που έχει καθορίσει κάθε χώρα με κριτήρια επιδημιολογικά και όχι μόνο. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία και Λετονία είναι οι μόνες χώρες που θέτουν την ηλικία των 60 ετών ως όριο ευαλωτότητας για τον εμβολιασμό, ενώ οι περισσότερες χώρες θέτουν αυτό το όριο στα 65 (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία) και Σουηδία – Εσθονία ανεβάζουν αυτό το όριο στα 70. Σε όλες πάντως τις χώρες για τις οποίες δίνονται στοιχεία, η συννοσυρότητα (υποκείμενο νόσημα) είναι βασικός παράγων προτεραιοποίησης ανεξαρτήτως ηλικίας.
Δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη χώρα μας που να δείχνουν πόσοι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 60-64 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ ή έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid 19 τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα. Προφανώς ο αριθμός δεν ανακοινώνεται γιατί θα φανεί ότι είναι μικρός και σίγουρα πάντως μικρότερος αν συγκριθεί με αυτόν των ασθενών με υποκείμενο νόσημα, ηλικίας 18-64, που έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ ή έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω COVID-19.
Το πράγμα γίνεται χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν ηλικία 60-64 και παίρνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανέρχονται περίπου σε 680.000. Δεν έχουν δοθεί στοιχεία πόσοι από αυτούς έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που επιβαρύνεται αν νοσήσουν από Covid 19. Με τους πιο «γενναιόδωρους» υπολογισμούς, πάντως, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους 200.000 (σχεδόν δηλαδή ένας στους τρεις!). Με βάση, λοιπόν, έναν πρόχειρο υπολογισμό, στην Ελλάδα, ενώ ακόμη υπάρχει περιορισμένος αριθμός εμβολίων, ελήφθη η απόφαση να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα περίπου 450.000  – 500.000 υγιείς 60άρηδες. Πρακτικά, δηλαδή, από τους 1,7 εκ. ανθρώπους που θα εμβολιάσουμε μέχρι τέλος Μαρτίου πάνω από το 1/4 θα είναι υγιείς κάτω των 65 χωρίς υποκείμενο νόσημα! Αν αναζητήσει κανείς το συνολικό αριθμό των ευπαθών με υποκείμενο νόσημα που επιβαρύνεται με τον Covid 19 ηλικίας 18-64, δύσκολα θα φτάνουν τους 500.000. Σε αυτούς θα έπρεπε να έχουμε δώσει προτεραιότητα!
Επειδή η συζήτηση συνεχίζεται δημόσια και επίκεινται και ανακοινώσεις την Δευτέρα, θα πρέπει να απαντηθούν τα εξής με συγκεκριμένους αριθμούς.
Πρώτον, πόσοι είναι συνολικά οι πολίτες ηλικίας 60-64 ετών;
Δεύτερον, πόσοι από αυτούς (60-64) ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα;
Τρίτον, πόσοι από την ηλικία 60- 64 έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ ή έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοιό χωρίς να έχουν υποκείμενο νόσημα;
Τέταρτον, πόσοι ηλικίας 19-64 ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σοβαρό υποκείμενο νόσημα;
Πέμπτον, πόσοι από αυτή την ομάδα (ευπαθείς κάτω των 64) έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ ή έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19;
Έκτον, επειδή όλα τα προηγούμενα ερωτήματα μπορεί να φαντάζουν δύσκολα στην κυβέρνηση, η οποία έχει εμφανίσει ως βασικό της επιχείρημα ότι οι περισσότερες εισαγωγές σε ΜΕΘ προέρχονται από την ηλικία 60-69 (το είδαμε χθες και σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Καθημερινής»), θα πρέπει τουλάχιστον να μας απαντήσει στο εξής:
Πόσοι στην ηλικία 60-69 έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ χωρίς να έχουν υποκείμενο νόσημα. Τουλάχιστον αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο!
Αυτά τα συγκεκριμένα  ερωτήματα θα δώσουν απάντηση στο αν ήταν σωστή η απόφαση να προηγηθεί ο εμβολιασμός υγιών ανθρώπων 60-64 ετών έναντι ευπαθών 19-64 ετών. Τα υπόλοιπα, που δίδονται και δημοσιεύονται είναι απλά εκτός θέματος.
Τα στοιχεία που μοιράζονται μέχρι τώρα δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και απλώς προκαλούν μια ανούσια σύγχυση – εκούσια ή ακούσια, θέλουμε καλοπροαίρετα να πιστέψουμε το δεύτερο… Για να το ξεκαθαρίσουμε, σε όσους υποδύονται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί: ουδείς διαφωνεί ότι η ηλικία είναι βασικός επιβαρυντικός παράγων, αυτό όμως – σύμφωνα με όλους τους ειδικούς – αφορά τους πολύ μεγαλύτερους και όχι όσους είναι υγιείς 60-64 ετών. Οι νεότεροι ευπαθείς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Αν δεν είναι έτσι, περιμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν καθαρά ότι ένας υγιής 60άρης είναι πιο ευάλωτος από έναν 20άρη, 30άρη, 40άρη ή 50άρη με σοβαρό υποκείμενο νόσημα!

Facebook Comments

Τελευταία Νέα