ΑρχικήΚόσμοςΗ αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του Έλον Μασκ τρομάζει την Ευρώπη -Θέλουν κανόνες στο...

Η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του Έλον Μασκ τρομάζει την Ευρώπη -Θέλουν κανόνες στο Twitter

Υπό την άμεση παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλει το Βερολίνο να τεθεί το Twitter, όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, καθώς η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της υπό τον νέο ιδιοκτήτη της Ιλον Μασκ συνιστά απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων και στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση σε ορισμένα links. Σε επιστολή του προς δύο ευρωπαίους επιτρόπους, ο Γκίγκολντ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει έρευνα λέγοντας ότι η Κομισιόν οφείλει να ενεργήσει ώστε να αποτρέψει μία συμπεριφορά του Twitter που θα παραβιάζει τον ανταγωνισμό.

Ούτε η Twitter ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

«Γενικοί όροι και κανόνες που αλλάζουν κάθε ώρα, αλλοπρόσαλλες δικαιολογίες για εκτεταμένους περιορισμούς σε links και το μπλοκάρισμα δημοσιογράφων απειλούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συνιστούν κίνδυνο για τη ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης και του Τύπου», γράφει στην επιστολή του ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, επιστολή που έχει αναρτήσει στο Twitter.

Ο Ιλον Μασκ δήλωσε την Τρίτη ότι θα αποχωρήσει από την διεύθυνση του Twitter.  Η εξαγορά του Twitter τον Οκτώβριο από τον επιχειρηματία έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνοδεύτηκε από χάος και διαμάχες. Οι αλλαγές του Δεκεμβρίου στην πολιτική απορρήτου και η αναστολή – στην συνέχεια η αποκατάσταση – λογαριασμών δημοσιογράφων προκάλεσε την καταδίκη των μέτρων από δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οργανώσεις και αξιωματούχους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία Twitter με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές παρακινούν τους κυβερνητικούς θεσμούς να σταματήσουν να αναρτούν ανακοινώσεις αποκλειστικά σε ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το αποκεντρωμένο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Mastodon.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ψηφιακή αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να παρακολουθεί μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google, δηλώνει ο Σβεν Γκίγκολντ. «Ωστόσο, το Twitter δεν έχει ακόμη χαρακτηρισθεί ψηφιακή πλατφόρμα κυρίαρχης θέσης, και διότι οι πωλήσεις της εταιρείας είναι ακόμη πολύ χαμηλές», λέει. «Παρά ταύτα, το Twitter ασκεί μεγάλη επιρροή στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης παγκοσμίως και στην Ευρώπη».