ΑρχικήΚόσμοςΗ Γερμανία ενέκρινε την πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 40 Eurofighter στην Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Γερμανίας έδωσε το «πράσινο φως» για την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε πηγή με γνώση της υπόθεσης στο πρακτορείο Bloomberg. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη πρόσφατα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για την απόκτηση των Eurofighter – ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα της βρετανικής BAE Systems, της Airbus και της ιταλικής Leonardo – τον Μάρτιο του 2023. Τα αεροσκάφη αναμένεται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Γερμανία να προμηθεύει βασικά εξαρτήματα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, επικαλούμενος το απόρρητο που διέπει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την είδηση για την έγκριση της πώλησης δημοσίευσε πρώτος το περιοδικό Der Spiegel.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την προμήθεια των μαχητικών.

«Φαίνεται πως σε διμερές επίπεδο Τουρκίας–Βρετανίας η συμφωνία έχει “κλειδώσει” για 40 Eurofighter», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πιθανόν το πακέτο να περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ώστε να επιταχυνθεί η παράδοσή τους. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ακόμη η έγκριση για τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα Meteor, καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, ενώ παραμένει ασαφές εάν η Γερμανία θα εγκρίνει πλήρως την εξαγωγή όλων των επιμέρους συστημάτων.

Κατά τις επόμενες ημέρες, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να υπάρξει ανακοίνωση για προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ