Τους λόγους που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τα μέσα ενημέρωσης και στρέφονται σε αναξιόπιστες πηγές για την πληροφόρησή τους απαριθμεί σε άρθρο του ο ιδιοκτήτης της Washington Post Τζεφ Μπέζος.
Ο Μπέζος υπερασπίστηκε χθες Δευτέρα την απόφαση της εφημερίδας να μην στηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές κάνοντας λόγο για «απόφαση αρχής», έπειτα από τις αναφορές ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι ακύρωσαν τη διαδικτυακή συνδρομή τους.
Η απόφαση «ελήφθη εντελώς εσωτερικά», εξήγησε ο Μπέζος σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε αργά χθες, τονίζοντας ότι όταν πρόκειται για τις αποφάσεις της εφημερίδας «δεν τον ωθούν» προσωπικά συμφέροντα.
Opinion by Jeff Bezos: Presidential endorsements do nothing to tip the scales of an election. What presidential endorsements actually do is create a perception of bias. The credibility gap can be bridged by independence. https://t.co/ukc569Z24p
— The Washington Post (@washingtonpost) October 29, 2024
Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορείτε να θεωρήσετε την περιουσία μου και τα εμπορικά μου συμφέροντα ως ανάχωμα κατά του εκφοβισμού ή μπορείτε να θεωρήσετε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», εξήγησε ο δισεκατομμυριούχος.
«Σας διαβεβαιώνω ότι οι απόψεις μου εδώ στην πραγματικότητα είναι θέσεις αρχής και πιστεύω ότι ο απολογισμός μου ως ιδιοκτήτη της Post από το 2013 στηρίζει αυτή την άποψη», πρόσθεσε ο Μπέζος.
Η απόφαση της Washington Post εμπόδισε την υποστήριξη της υποψήφιας των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, μετέδωσε το National Public Radio των ΗΠΑ και πολλοί άνθρωποι σε μηνύματά τους στον ιστότοπο της εφημερίδας επέκριναν τον Μπέζος, ιδρυτή της Amazon.com και της διαστημικής εταιρείας Blue Origin.
Στο άρθρο γνώμης του ο Μπέζος εκτίμησε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης μεροληπτούν» και ότι τόσο η Washington Post όσο και οι άλλες εφημερίδες πρέπει να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους.
«Στις ετήσιες δημόσιες έρευνες για την εμπιστοσύνη και τη φήμη, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης πέφτουν τακτικά κοντά στον πάτο, συχνά ακριβώς πάνω από το Κογκρέσο. Αλλά στη φετινή δημοσκόπηση της Gallup, καταφέραμε να πέσουμε κάτω από το Κογκρέσο. Το επάγγελμά μας είναι πλέον το λιγότερο αξιόπιστο από όλα. Προφανώς κάτι κάνουμε λάθος», αναφέρει στο άρθρο γνώμης ο Τζεφ Μπέζος.
Και συνεχίζει: «Πρέπει να είμαστε ακριβείς, και πρέπει να μας πιστεύουν ότι είμαστε ακριβείς. Είναι ένα πικρό χάπι για να το καταπιούμε, αλλά αποτυγχάνουμε στη δεύτερη απαίτηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι προκατειλημμένα. Όποιος δεν το βλέπει αυτό δίνει ελάχιστη προσοχή στην πραγματικότητα και όσοι μάχονται την πραγματικότητα χάνουν».
Κανένας από τους υποψήφιους δεν ενημερώθηκε ούτε ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση, τόνισε ο Μπέζος εξηγώντας ότι δεν έλαβε ανταλλάγματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της απόφασης αυτής της Post — η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή– και της συνάντησης που είχε την ίδια ημέρα ο Ντέιβ Λιμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.
«Η υποστήριξη υποψηφίων για την προεδρία δεν αλλάζει την έκβαση των εκλογών», εκτίμησε ο δισεκατομμυριούχος. «Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα η υποστήριξη ενός υποψηφίου για την προεδρία είναι να δημιουργεί την αίσθηση της μεροληψίας. Μια αίσθηση μη ανεξαρτησίας. Ο τερματισμός τους είναι μια απόφαση αρχής και είναι η σωστή», εξήγησε.
«Τέτοιου είδους πρακτικές δεν κάνουν τίποτα για να γείρουν τη ζυγαριά των εκλογών. Κανένας αναποφάσιστος ψηφοφόρος στην Πενσιλβάνιας δεν πρόκειται να πει, “θα πάω με αυτόν που στηρίζει η εφημερίδα Α”. Κανένας», σχολιάζει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Μπέζος.
Σε άλλο σημείο, ο Μπέζος αναφέρει ότι η εφημερίδα του και οι New York Times κερδίζουν πολλά βραβεία, αλλά «όλο και περισσότερο απευθύνονται μόνο σε μια συγκεκριμένη ελίτ. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανεπίσημα podcasts, ανακριβείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες μη επαληθευμένες πηγές ειδήσεων, οι οποίες μπορούν γρήγορα να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να βαθύνουν τις διαιρέσεις».
«Πολλοί από τους καλύτερους δημοσιογράφους που θα βρείτε οπουδήποτε εργάζονται στην Washington Post και εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να φτάσουν στην αλήθεια. Τους αξίζει να τους πιστεύουν» καταλήγει ο μεγιστάνας.
Ακυρώσεις συνδρομών και παραιτήσεις δημοσιογράφων
Οι ακυρώσεις είχαν φτάσει χθες περίπου το 8% των 2,5 εκατ. συνδρομητών της εφημερίδας – είτε της διαδικτυακής της έκδοσης είτε της έγχαρτης– , μετέδωσε το NPR, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί αρθρογράφοι της Washington Post παραιτήθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή.
Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ουίλιαμ Λιούις ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Washington Post δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο ούτε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές ούτε στις επόμενες.
«Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, ότι θα θεωρηθεί ως σιωπηρή στήριξη σε έναν από τους υποψηφίους ή ως απόρριψη του άλλου, ή ως αποφυγή των ευθυνών μας. Είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν έχουμε αυτήν την άποψη» ανέφερε ο Λιούις.
«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας της μη υποστήριξης προεδρικών υποψήφιων», τόνισε.
«Η απόφαση της Washington Post να μην στηρίξει κανέναν από τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές είναι τραγικό λάθος», έγραψαν 20 αρθρογράφοι σε άρθρο γνώμης στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Η Washington Post είχε στηρίξει τους υποψήφιους των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2008, του 2012, του 2016 και του 2020.