ΑρχικήΚόσμοςΗφαιστειολόγος: «Το ηφαίστειο στην Ισλανδία μπορεί να συνεχίσει έτσι για αιώνες»

Ηφαιστειολόγος: «Το ηφαίστειο στην Ισλανδία μπορεί να συνεχίσει έτσι για αιώνες»

Η ηφαιστειολόγος Δρ. Evgenia Ilyinskaya, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, σχολίασε μιλώντας στο BBC ότι οι εικόνες που προέρχονται από την Ισλανδία «είναι απίστευτες και πολύ δύσκολο να τις παρακολουθήσουμε».

Όπως είπε στο BBC Breakfast αυτό το μέρος της Ισλανδίας δεν είχε εκρήξεις εδώ και 800 χρόνια και η τελευταία φορά που η λάβα απείλησε μια πόλη ήταν πριν από 50 χρόνια το 1973.

Όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό θα μπορούσαν να διαρκέσουν οι εκρήξεις, προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχιστεί για αρκετούς αιώνες: «Νομίζω ότι όλοι οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό τώρα συμφωνούν ότι εισερχόμαστε σε αυτό που ονομάζεται «Νέες πυρκαγιές του Ρέικιανες» και αυτό είναι ένα επεισόδιο πολύ συχνών εκρήξεων.

«Λοιπόν, μιλάμε για κάθε λίγους μήνες ή μία φορά το χρόνο περίπου, κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες ή αρκετούς αιώνες».

Η Δρ Ilyinskaya, η οποία μεγάλωσε στην Ισλανδία, είπε ότι πρόκειται για γεγονός που πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν οι κάτοικοι της χώρας.

 

 

«Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»

Ο δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων και ηφαιστειολόγος Robin Andrews λέει ότι η κατάσταση κοντά στο Grindavik, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, είναι «σχεδόν το χειρότερο σενάριο» τώρα που η λάβα έχει εισχωρήσει στην πόλη, η οποία έχει εκκενωθεί.

Μιλώντας στο BBC, προειδοποιεί ότι οι συνέπειες της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν «αρκετά προβληματικές» για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.

Το διοξείδιο του θείου, ένα επιβλαβές αέριο που είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

«Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική κατάσταση», είπε.

Ένα ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes εξερράγη τα ξημερώματα της Κυριακής, χύνοντας λάβα στην ψαρόπολη.

Η έκρηξη της Κυριακής είναι η πέμπτη που έχει σημειωθεί κατά μήκος της χερσονήσου από το 2021.

Ισχυροί σεισμοί προηγήθηκαν μιας έκρηξης του Δεκεμβρίου στο ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi. Τις εβδομάδες μετά, χτίστηκαν φράγματα γύρω από το ηφαίστειο για να κατευθύνουν τη λάβα μακριά από το Γκρίνταβικ, όπου ζουν περίπου 4.000 άνθρωποι.

Το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO) είπε ότι τα φράγματα είχαν ραγίσει σε ορισμένα σημεία, επιτρέποντας στη λάβα να φτάσει στην πόλη και στη συνέχεια να κάψει σπίτια και άλλα κτίρια.