ΑρχικήΚόσμοςΙνδονησία: Συνεχείς οι εκρήξεις ηφαιστείου Ρουάνγκ - «Βρέχει» λιωμένους βράχους στα γύρω...

Ινδονησία: Συνεχείς οι εκρήξεις ηφαιστείου Ρουάνγκ – «Βρέχει» λιωμένους βράχους στα γύρω χωριά

Το ηφαίστειο έχει εκραγεί περισσότερες από πέντε φορές αυτή την εβδομάδα.

Το όρος Ρουάνγκ, που βρίσκεται στην πιο απόμακρη περιοχή της Ινδονησίας, στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι, άρχισε να εκρήγνυται αργά την Τρίτη, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκκενώσουν χιλιάδες νησιά και να κλείσουν το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο.

Το ηφαίστειο εξερράγη ξανά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ξανά το απόγευμα του Σαββάτου, εκτοξεύοντας μια στήλη τέφρας 250 μέτρα πάνω από την κορυφή του, το τελευταίο από ένα κύμα ηφαιστειακής δραστηριότητας, ανέφερε η ηφαιστειακή υπηρεσία.

Αυτό ανάγκασε την ηφαιστειακή υπηρεσία της χώρας να προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο μεγάλες εκρήξεις, παρά το γεγονός ότι ο κρατήρας ηρεμούσε, καθώς από την ανάμειξη λάβας, τέφρας και κεραυνών σε ένα μείγμα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, έβρεχε λιωμένους βράχους σε κοντινά χωριά. «Με τους ηφαιστειακούς σεισμούς που καταγράφονται, αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της υπηρεσίας Χέντρα Γκουνάουαν. «Δεν είναι περίεργο αν εξακολουθούν να συμβαίνουν εκρήξεις».

Το ηφαίστειο, με κορυφή 725 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επί του παρόντος το μόνο από τα περισσότερα από 100 ηφαίστεια της Ινδονησίας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού ενός συστήματος τεσσάρων επιπέδων. Οι αρχές έχουν διατηρήσει μια ζώνη αποκλεισμού έξι χιλιομέτρων (3,7 μίλια) γύρω από το ηφαίστειο.

Περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι του γειτονικού νησιού Ταγκουλαντάνγκ, όπου ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι, απομακρύνθηκαν από τη ζώνη αποκλεισμού, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος την Παρασκευή. Οι αρχές εκτιμούσαν προηγουμένως ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι θα έπρεπε να εκκενωθούν λόγω της προειδοποίησης της ηφαιστειολογικής υπηρεσίας για ηφαιστειακά πετρώματα, καυτά σύννεφα και ροές λάβας. Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να φορούν μάσκες για να αποφύγουν αναπνευστικά προβλήματα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Η τελευταία δραστηριότητα του ηφαιστείου ώθησε επίσης τις αρχές να παρατείνουν το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Sam Ratulangi στην πρωτεύουσα της επαρχίας Manado, που απέχει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα. Το αεροδρόμιο, το οποίο αρχικά επρόκειτο να ανοίξει ξανά το Σάββατο, θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή καθώς εντοπίστηκε ηφαιστειακή τέφρα από το όρος Ρουάνγκ γύρω του, δήλωσε ο Ambar Suryoko, επικεφαλής της αρχής του αεροδρομίου της περιοχής Manado.

Η Ινδονησία βιώνει συχνά σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ