ΑρχικήΚόσμοςInstagram και Facebook με μηνιαία συνδρομή; Το σχέδιο της Meta αν δεν...

Instagram και Facebook με μηνιαία συνδρομή; Το σχέδιο της Meta αν δεν «υπακούσει» η Ευρώπη

Θα δίνατε 13 ευρώ/μήνα για να έχετε το Facebook και το Instagram στο smartphone σας χωρίς διαφημίσεις; Τι θα λέγατε για συνδρομή χωρίς διαφημίσεις στον υπολογιστή σας για 16 ευρώ/μήνα; 

Αυτά είναι τα ποσά που φαίνεται πως θα ζητήσει η Meta από τους Ευρωπαίους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφήσει την εταρεία να χρησιμοποιήσει τη δραστηριότητα των χρηστών με στόχο την προβολή εξατομικευμένων διαφημίσεων. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, πρόκειται για ένα «παιχνίδι» της Meta που αποτελεί απάντηση στoυς ευρωπαϊκούς ισχύοντες κανόνες που απειλούν με περιορισμό της ικανότητάς της στο να εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις, πράγμα που επηρεάζει σοβαρά την κύρια πηγή εσόδων της.

Η προσφορά επιλογής ανάμεσα σε ένα σχήμα δωρεάν, αλλά με διαφημίσεις, και σε ένα σχήμα συνδρομής χωρίς διαφημίσεις, μπορεί να ωθήσει τους χρήστες στο να πληρώσουν, και, άρα, να επικρατήσει το δεύτερο, βοηθώντας την Meta να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, διατηρώντας, παράλληλα, τα έσοδά της. 

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν οι ρυθμιστικές αρχές στην Ιρλανδία ή τις Βρυξέλλες θα θεωρήσουν το νέο σχέδιο σύμφωνο με τους νόμους της ΕΕ ή αν θα επιμείνουν στο να προσφέρει η Meta πιο οικονομικές ή και δωρεάν εκδόσεις με διαφημίσεις που δεν είναι στοχευμένες ανάλογα με την ψηφιακή δραστηριότητα του χρήστη. 

Αυτό που φαίνεται, επίσης, να απασχολεί τις ρυθμιστικές αρχές, είναι το αν οι τιμές που προτείνει η Meta θα κάνουν την υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις υπερβολικά ακριβή για τους περισσότερους χρήστες. 

Εκπρόσωπος της Meta, πάντως, δηλώνει πως η εταιρεία πιστεύει σε «δωρεάν υπηρεσίες που υποστηρίζονται από εξατομικευμένες διαφημίσεις», αλλά ψάχνει «επιλογές για να διασφαλίσει ότι συμμορφωνόμαστε με τις εξελισσόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις».