ΑρχικήΚόσμοςΗΠΑ: Αγελάδες μετέδωσαν τη γρίπη των πτηνών σε άνθρωπο - Είναι η...

ΗΠΑ: Αγελάδες μετέδωσαν τη γρίπη των πτηνών σε άνθρωπο – Είναι η δεύτερη φορά που διαγνώστηκε

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο H5N1 να φθάνει στις φάρμες και μέσω άλλων ζώων, όπως τα ρακούν και οι γάτες.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου άνδρας διαγνώστηκε για δεύτερη φορά με γρίπη των πτηνών, όμως τώρα συνδέεται με τη μόλυνση του Η5Ν1 σε αγελάδες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο ασθενής είχε έλθει σε επαφή με μολυσμένες αγελάδες και υποφέρει μόνον από κόκκινα μάτια, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με επιπεφυκίτιδα, λαμβάνει το αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της γρίπης των πτηνών και ήδη αναρρώνει.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι ο ιός H5N1 είχε βρεθεί μεταξύ άλλων σε αγελάδες στο Τέξας.

Επιστημονικά μοντέλα στη Βρετανία είχαν δείξει τον περασμένο χρόνο ότι σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο εξέλιξης της γρίπης των πτηνών, η νόσος θα μπορούσε να σκοτώσει έως έναν στους 20 ανθρώπους που μολύνει. Τα CDC, ωστόσο, έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι η απειλή για τον πληθυσμό των ΗΠΑ από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλή και ότι η μόλυνση δεν επηρεάζει την αξιολόγηση κινδύνου του οργανισμού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 248 άνθρωποι παγκοσμίως είχαν μολυνθεί από τον ιό μεταξύ 2003 και 2023, εκ των οποίων οι 139 κατέληξαν. Η γρίπη των πτηνών μπορεί σε σοβαρά περιστατικά να προκαλέσει μεταξύ άλλων και πνευμονία.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 βρέθηκε πρόσφατα όχι μόνο σε πτηνά, αλλά και σε θηλαστικά όπως αλεπούδες, ενυδρίδες, ακόμη και σε πολικές αρκούδες στην Αλάσκα, ευρήματα που ενδεχομένως να σημαίνουν ότι και οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο. Η πρώτη μόλυνση ατόμου στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2022 στην πολιτεία του Κολοράντο. Ο ασθενής εκείνος μολύνθηκε μέσω επαφής με πουλερικά.

Τα σενάρια για τη μόλυνση των αγελάδων με τη γρίπη

Μέχρι τώρα οι αγελάδες δεν θεωρούνταν είδος ευάλωτο στους ιούς της γρίπης των πτηνών και παραμένει υπό διερεύνηση ο τρόπος μετάδοσης του Η5Ν1 στα βοοειδή.

Το πιθανότερο σύμφωνα με τους ειδικούς σενάριο είναι να ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο από τα περιττώματα άρρωστων πτηνών έδαφος και νερό.

Δεν αποκλείεται, πάντως, ο H5N1 να φθάνει στις φάρμες και μέσω άλλων ζώων, όπως τα ρακούν και οι γάτες.

Έντονη ανησυχία για το θάνατο πτηνών στην Ανταρκτική

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε και στην ηπειρωτική χώρα της Ανταρκτικής. Το παθογόνο εντοπίστηκε σε νεκρά θαλασσοπούλια σκούα κοντά στον ανταρκτικό σταθμό Primavera στις αρχές του έτους, όπως ανακοίνωσαν στα τέλη Φεβρουαρίου το αργεντίνικο Ινστιτούτο Ανταρκτικής και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Μελετών στην Ισπανία.

Ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πιθανότητα εξάπλωσης της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών στους εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνους, που ζουν σε πυκνοκατοικημένες αποικίες στην Ανταρκτικής, καθώς τα είδη των πτηνών που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τη γρίπη των πτηνών θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα. Μέχρι τώρα, η Ανταρκτική θεωρούνταν μια από τις τελευταίες περιοχές του πλανήτη, μαζί με την Αυστραλία και την Ωκεανία, που γλίτωσαν από το τρέχον ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.