ΑρχικήΚόσμοςΙρλανδία: «Δεν είμαι ο καλύτερος για το πόστο», είπε ο πρωθυπουργός και...

Ιρλανδία: «Δεν είμαι ο καλύτερος για το πόστο», είπε ο πρωθυπουργός και παραιτήθηκε

Την παραίτησή του από την προεδρία της κυβέρνησης συνασπισμού και από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, Fine Gael, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ.

Ο Βαράντκαρ είπε μάλιστα ότι δεν είναι ο καλύτερος για το πόστο αυτό. «Παραιτούμαι από την προεδρία και τη διεύθυνση του Fine Gael και θα παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε ο Λίο Βαράντκαρ επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς λόγους».

Αναγνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κανείς, πρόσθεσε ότι «έπειτα από επτά χρόνια στην πρωθυπουργία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο καλύτερος για τη δουλειά», και δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν σχέδια για το μέλλον.

 


Η παραίτησή του έρχεται μετά την ήττα στο δημοψήφισμα της 8ης Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση του Συντάγματος του 1937 σε θέματα των γυναικών και της οικογένειας.

Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Πάνω από το 67% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένειας πέραν της έννοιας του γάμου και το 73% απέρριψε την τροπολογία που απάλειφε από το Σύνταγμα το κείμενο για τον πρωταρχικό ρόλο των γυναικών στο σπίτι.

Πάντως, μέχρι στιγμής ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι μνηστήρες λένε πως δεν ενδιαφέρονται για την διαδοχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ