Το Ισραήλ μπλόκαρε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα γινόταν σήμερα.
Το Ισραήλ έδωσε εντολή στα λεωφορεία που μετέφεραν Παλαιστίνιους κρατούμενους και οι οποίοι επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα βάση της συμφωνίας που έχει συνάψει με τη Χαμάς να επιστρέψουν πίσω, μπλοκάροντας την απελευθέρωσή τους, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που συμμετείχε στην επιχείρηση την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ έλαβε οδηγίες από πολιτικό κλιμάκιο να σταματήσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων μετά το χάος που προκλήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος στην Χαν Γιουνίς κατά την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.
One WOMAN. Not a soldier. Just a JEWISH woman.
Arbel Yehud, alone, 481 days and nights in Hamas captivity.
A Jewish woman who’s name was never mentioned by ANY Women’s Rights org – and that includes @unwomenchief -,women’s magazines,celebrities, feminists. Zero, nada.… pic.twitter.com/O5St9sW0WH
— miha schwartzenberg (@mihaschw) January 30, 2025
Αν και τα λεωφορεία ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν τελικά αυτό δε συνέβη.
Νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μίλησε για απαράδεκτες χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά την απελευθέρωση των ομήρων από τη βόρεια Γάζα, ζητώντας να μην επαναληφθούν.
Footage of Israeli hostage Gadi Moses walking through mob of violent Palestinians. There are also reports that Arbel Yehud has been transferred to the Red Cross.
Complete chaos in Gaza pic.twitter.com/NAQfwFPjp6
— Emily Schrader – אמילי שריידר امیلی شریدر (@emilykschrader) January 30, 2025
«Βλέπω με μεγάλη αυστηρότητα τις συγκλονιστικές σκηνές κατά την απελευθέρωση των ομήρων μας», λέει ο Νετανιάχου σε δήλωση. «Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη της αφάνταστης σκληρότητας της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς» είπε μεταξύ άλλων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς απελευθέρωσε, βάσει της συμφωνίας, 3 ισραηλινούς ομήρους και 5 Ταϊλανδούς υπηκόους. Αρχικά, απελευθερώθηκε η 19χρονη Agam Berger από τη Βόρεια Γάζα και στη συνέχεια οι υπόλοιποι 7 από τη Χαν Γιουνίς όπου προκλήθηκαν και οι χαοτικές σκηνές.